Kaza göz göre göre mi geldi?

Jeoloji Mühendisleri Odası: Tren faciasına öngörülebilir ve önlenebilir nedenler yol açmıştır

SHABER3.COM

Açıklamada, zeminin jeolojik ve bölgenin meteorolojik özellikleri dikkate alınmadan projenin yapıldığı kaydedildi, "Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde mühendislik parametrelerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır" denildi. Maliyetleri düşürmek için yol bekçilerinin işlerine son verilmesinin de kazada rol oynadığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada; “Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir.” denilmektedir. Gerek Bakanlığın açıklamasından, gerekse kaza yeri görüntülerinden mühendisliğe önem vermeyen bir yapım hatasının yine bir faciaya yol açtığı çok açık olarak görülmektedir. Bakanlığın açıklaması da adeta bir itiraf niteliğindedir. Yapı yerindeki zeminin jeolojik-jeoteknik özellikleri ile bölgenin meteorolojik özellikleri dikkate alınarak yapılması gereken menfez kesit ve projeleri ile menfez üstü ve çevresinde taşkın sularına karşı yapılması gereken dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmadığı görülmektedir. Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde yukarıda belirtilen mühendislik parametrelerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır.

Çok hızlı tren mühendislik hizmetlerinin gerçekleştirildiği 21. Yüzyılda, basit mühendislik hatalarına dayalı ölümcül kazların yaşanması bilime, mühendisliğe önem vermeyen anlayışların bir ayıbı olarak maalesef tekrar tekrar bu ülkede ortaya çıkmaktadır. Bu facia da, pek ala öngörülebilir ve önlenebilir nedenlerle meydana gelmiştir.

TCDD Yapım ile TCDD Taşımacılık dairelerinin 14 Haziran 2016 yılında ayrılması sonucunda; yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmediği, yapım aşamasında şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakıldığı, 2013 yılına kadar demiryolu güzergahlarında görevli olan ``YOL BEKÇİLERİ``nin maliyet kapsamında işlerine son verilmesi ve rutin günlük kontrollerin yapılmaması bugün yaşadığımız kazanın bir diğer önemli nedeni olarak görülmektedir. Şayet bu personeller olsaydı, menfez ile ray arasındaki dolgu ve balastın gitmiş olduğu görülecek ve ilgili tren seferi yapılmamış olacaktı. Bilim ve aklın bu ülkede egemen olması ile kazalara da, facialara da engel olmak mümkündür.

Tekirdağ'daki tren kazasıyla ilgili 2 makinist ifadeye çağrıldı

Bu arada tren kazasıyla ilgili 2 makinist ifadeye çağrıldı. Tren vagonlarının devrilmesi sonucu meydana gelen olayda, 124 yaralının ise tedavilerinin sürdüğü açıklanmıştı.

Bakan Arslan: Makinistlerin görme şansı yok

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Adli ve idari soruşturma titizlikle devam ediyor. Konuyla ilgili bir eksik varsa elbette ki ortaya çıkacaktır” demişti ve en son geometrik kontrollerin Nisan ayında yapıldığını söylemişti.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürmüştü:"Dün 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır; ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası süreçte metrekareye saatte 32 kilogram yağış düşmüştür ve tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürerek boşluk oluşmasına neden olmuştur. Tren geçerken raylar normal yoldaki gibi gözükmüş. Boşluk oluşmasına rağmen tren makinistleri tarafından gözükme şansı yok."

<< Önceki Haber Kaza göz göre göre mi geldi? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER