Yeni Türk Ticaret Kanununun denizcilik sektörüne

Yeni Türk Ticaret Kanununun denizcilik sektörüne etkileri -Bodrumda tekne sahipleri, bu yıl temmuz ayından itibaren uygulanmaya başlayacak zorunlu sigorta uygulamasını yapabilecek güçlerinin bulunmadığını belirtti (Fotoğraflı


MUĞLA (A.A) - Bu yıl temmuz ayında yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında uygulanmaya başlayacak zorunlu sigorta nedeniyle denizcilik sektöründe faaliyet gösteren tekne sahiplerinde endişe bulunuyor.
     İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Arif Yılmaz, yaptığı açıklamada, bu yıl temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanununun 1259. maddesinin 1. fıkrasında 12 den fazla yolcu taşımak için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde taşımanın tamamını veya bir kısmını üstlenen veya gerçekleştiren bütün taşıyanlar, yolcuların ölümünden veya yaralanmalarından doğabilecek sorumluluklarına karşı sigorta yaptırmakla yükümlüdür. Zorunlu sigorta bedelinin tavanı her kaza için kişi başına 250 bin Özel Çekme Hakkından az olamaz, 2. fıkrasında da Birinci fıkradaki şartları yerine getirmeyen geminin yola çıkmasına izin verilemez ifadelerinin yer aldığını belirtti.
     Kanundaki maddenin uluslararası sularda çalışan gemilerde uygulandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
     Uygulama 300 groston üstü büyük gemilerde uygulanıyor. Ama TTKda bu 12nin üstünde yolcu taşıyan tüm tekneler dendiği için idare, bütün teknelerin 250 TDRnin karşılığı olan 670 ya da 680 bin lira kişi başı kapsayacak şekilde sigorta yaptırmaları gerekli şeklinde yorumluyor. Bizim sorunumuz da bu. Bu çözülmediği takdirde sigorta bedellerini ödeyebilecek tekne olduğunu sanmıyorum diye konuştu.
     Bu durumun düzeltilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Yılmaz, ne bu tutarı ödeyebilecek tekne sahibi ne de sigortayı yapacak acente olduğunu savundu.
     Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise 12 kişiden fazla yolcu taşıyan her teknenin son çıkan kanuna göre sigortayı yaptırmak zorunda olduğunu ama sigortayı kimsenin karşılayamayacağını vurguladı.
     Yasanın bu şekilde uygulanması halinde denizle ilgili taşımacılık, dalış, günübirlik gezi faaliyetlerinin sona ereceğini öne süren Nalbantoğlu, soruna çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.
     Halikarnaslılar Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı olan Sait Özakay da bugüne kadar gerekli sigortaları yaptırdıklarını ancak bu durum karşısında mağdur olduklarını ileri sürdü.
     Geçen yıl bin 500 lira civarında sigorta bedeli yatırdıklarını ifade eden Özakay, Bizler gemi değiliz, yolcu motoru ya da gezi teknesiyiz. Mahalle seferi gibi sefer yapan tekneleriz. Bodruma gelen gemiler gibi dünyayı dolaşmıyoruz dedi.
    
     Muhabir: Ali Ballı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yeni Türk Ticaret Kanununun denizcilik sektörüne Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER