Hatayda Kelebeğimi Tanıyorum, Şimdi Kelebek Gözlem

Hatayda Kelebeğimi Tanıyorum, Şimdi Kelebek Gözlem Zamanı eğitim projesine katılanlara belgeleri verildi


HATAY (A.A) - Mustafa Kemal Üniversitesinin(MKÜ) ev sahipliğinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 4004 Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen Kelebeğimi Tanıyorum, Şimdi Kelebek Gözlem Zamanı eğitim projesine katılanlara belgeleri verildi.
     Poreje Yürütücüsü MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Atay, MKÜ Lokalinde düzenlenen belge dağıtım töreni öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimin temel amacının doğayı, kelebekleri sevdirme, kelebek gözlemciliğini geliştirme, kelebekleri doğru teşhis etme, doğru ve uygun fotoğraf kareleri yakalama, fotoğraf çekme tekniklerini geliştirme, kelebek sistematiği ve kelebeklerin korunması hakkında bilimsel eğitimin verilmesi olduğunu söyledi.
     Atay, 02-08 Temmuz ve 09-15 Temmuz tarihleri arasında 25şer kişiden oluşan 2 grup halinde eğitim verileceğini kaydetti.
     Kelebeğimi Tanıyorum, Şimdi Kelebek Gözlem Zamanı eğitim projesinin ilk 2 gün teorik dersler, 5 gün ise arazi uygulama ve gezileri şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Atay, şunları kaydetti:
     Katılımcılara eğitim süreci içerisinde kelebeklerin 300 milyon yıl önceki var oluşundan günümüze kadar olan sürecini ele alarak, o zamanlar ne kadar kelebek türü var olduğunu ve şimdi Türkiyede ne kadar kelebek türü mevcut olduğunu, bu kelebek türlerinin azalmalarının sebeplerin neler olduğunu anlatıyoruz. Kelebekleri yakalamadan verdiğimiz fotoğraf çekme teknikleriyle ilgili eğitimle katılımcıların, doğru kareleri yakalamalarını ve bu fotoğraflar üzerinden bu kelebeklerin bilimsel adlarını, Türkçe isimlerini ve türlerinin özelliklerini öğrenmelerini sağlıyoruz. Dolayısıyla hem katılımcıların kelebekleri sevmelerini hem de koruma amaçlı kendilerine göre önlemler, tedbirler almalarını sağlamış oluyoruz
     Proje Yürütücü Yardımcısı Antakya Devlet Hastanesi Dermatoloji Kliniği Uzman Dr. Ali Atahan da, katılımcılara fotoğraf üzerinden bir kelebeği tanımaları için nereye bakmaları, fotoğrafların hangi açıdan çekilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.
     Atahan, projeyi Hatayda gerçekleştirme sebeplerinden birinin Hatayın farklı iklim özelliklerinin yarattığı zenginlik olduğunu vurguladı.
     Türkiyedeki bütün kelebek türlerinin yaklaşık 3te 1inden fazlasının Hatayda bulunduğuna dikkati çeken Atahan, Özellikle Amanos Dağları başta olmak üzere, farklı bitki tipi ve iklim özelliklerinin olması, kelebek türleri sayısında çok ciddi etkinin oluşmasına neden oluyor. Karadeniz bölgesine özgü bazı kelebek türlerini bu özellikten dolayı Hatayda da görebiliyoruz. Bu projeyle Hatayda bir farkındalık oluşturma şansını yakalamış olduk dedi.
    
     Muhabir: Salim Taş
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Hatayda Kelebeğimi Tanıyorum, Şimdi Kelebek Gözlem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER