Oğuz Karamuk: Yerli sıcak para Türkiye'den kaçıyor

Oğuz Karamuk: Yerli sıcak para Türkiye'den kaçıyor

Bu günlerde ekonominin kontrolünü iyice üstüne alan Sayın Cumhurbaşkanı'na anlatan oluyor mu bilmem. Ama durum 'Komplo teorileriyle' açıklanabilecek bir vahametin de ötesine geçti. Dün Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri bunu net olarak ortaya koyuyor. Türkiye bir sıcak para krizinin içinde ve daha büyüğüne doğru hızla ilerliyor. Üstelik bu kez tehlike sadece yabancı yatırımcılardan değil, bizzat Türkiye vatandaşlarından da kaynaklanıyor. Peki neden böyle söylüyoruz?
Birkaç rakam verip anlatalım. Geçen yılın ilk 7 ayında yabancı yatırımcı Türkiye'deki faiz ve hisse senetleri piyasasına 14.8 milyar dolar yatırım yapmıştı. Aynı dönemde Türkiye vatandaşları ise 842 milyon doları ülkeden çıkarıp yurtdışı bankalara yatırdı. Yani nette Türkiye'ye 14 milyar dolar sıcak para girişi yaşandı.

YERLİ SICAK PARA DA GİDİYOR
Bu yıl çok farklı bir tablo var. Ocak-temmuz döneminde yabancılar getirmedi. Tersine Hazine bonosu ve hisse senetlerinden 3.9 milyar dolar çıkarıp yurtdışına götürdü. 
Bundan daha da önemlisi yerli yatırımcıların tutarı. İlk 7 ayda yurtdışındaki bankalara yatırılmak üzere Türkiye'den çıkan yerli para tutarı 3 milyar 401 milyon dolar oldu. Türkiye tarihinde bu kadar kısa süre içinde bu kadar yüksek bir yerli sıcak para çıkışı daha önce hiç yaşanmamıştı.
Yabancıların çıkardığı sıcak parayla yerlilerin götürdüğünü toplayınca bu yıl Türkiye'den kaçan net sıcak paranın 7.3 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu çıkışın 4 milyar doları ise seçim sonrası döneme ait. 

(...)

<< Önceki Haber Oğuz Karamuk: Yerli sıcak para Türkiye'den kaçıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER