DÜde Mikro

DÜde Mikro-Perkütan cihazıyla böbrek taşı ameliyatı yapıldı


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanelerinde Mikro-Perkütan cihazıyla böbrek taşı ameliyatı yapıldı.
     DÜ Hastaneleri Üroloji Anabilim Dalı Kliniğince, Türkiye genelinde sadece 3 merkezde bulunan Mikro-Perkütan cihazıyla yapılan ameliyatlarla iki çocuk sağlığına kavuşturuldu.
     Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar, yaptığı açıklamada, Berivan Özarpacı (9) ve Gülnaz Akçitezın (13) yapılan tetkiklerinde böbreklerinde taşı tespit edildiğini belirterek, Hastalarımıza son teknolojik cihaz olan Mikro- Perkütan yöntemini uyguladık. Genellikle erişkin hastalarda uygulanan bu yöntemi biz iki çocuk hastada gerçekleştirdik. Bu yöntem ile ameliyat yapan üçüncü il Diyarbakırdır. Yaklaşık olarak 60-90 dakika arası süren operasyonla sadece 3 mmlik kesi yaparak kansız bıçaksız şekilde operasyonu yaptık. Hastalarımızın durumu çok iyi. Hastalarımız bir gün sonra taburcu oluyorlar dedi.
     Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bozkurt ise taş hastalığının Türkiyede dünyanın diğer ülkelerine oranla daha sık görüldüğünü belirterek, Ülkemizde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde diğer bölgelere oranla daha fazladır diye konuştu.
     Taş oluşumunda etkili olan en belirgin faktörün genetik yatkınlık olduğunu ifade eden Bozkurt, taş oluşumunu etkileyen diğer risk faktörlerini de şöyle sıraladı:
     Yaş, cinsiyet, coğrafi faktörler, iklim ve beslenme alışkanlıkları da önemli risk faktörleri arasında. Taş hastalığı genellikle yirmili yaşlarda başlamakta ve erkeklerde biraz daha sık görülmektedir. Özellikle bölgemizde çocuklarda da sıklıkla karşımıza çıkmakta. Dağlık ve tropikal bölgelerde yaşayanlarda daha sık görülen taş hastalığı en sık Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülmektedir.
     Taş oluşumu genellikle yaz aylarında daha sık olmakta. Bu nedenle alınan su miktarı önemlidir. Su miktarı arttıkça risk o kadar azalmakta. Ayrıca protein ve karbonhidrattan zengin, lifli gıdalardan fakir diyet de taş hastalığı riskini artırıyor.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER