Kültür Yolu tarihi canlandırdı

Kültür Yolu tarihi canlandırdı -Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hanlar, hamamlar, camiler ve çarşıları ile eski Antepin yöresel el sanatlarının yaşatılmaya çalışıldığı projeyle, bölgeyi çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyor


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hanlar, hamamlar, camiler ve çarşıları ile eski Antepin yöresel el sanatlarının yaşatılmaya çalışıldığı Kültür Yolu projesiyle, bölgeyi çekim merkezi haline getirerek, şehre gelen ziyaretçi sayısını artırmayı hedefliyor.
     Odak noktasını tarihi Antep Kalesi ve çevresinin oluşturduğu proje çerçevesinde, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme ve restorasyon çalışmaları yapıldı. Kentsel SİT alanı sınırları içerisinde yer alan sokak ve caddelerin sokak sağlıklaştırması ile 13,5 kilometrelik cephe üzerindeki Antep evleri, sokakları ve çarşıları, özgün kimliğine kavuşturularak bir kültür aksı oluşturuldu.
     Adeta bir çekim merkezi haline getirilen bölgede aks üzerindeki 550 evde çalışma yürütüldü, bin 100 dükkanın cephesi de geleneksel vitrin geleneğine uygun olarak restore edildi.
     Ayrıca proje çerçevesinde, eski Antepin yöresel el sanatı olan bakırcılık, sedef kakmacılığı, kutnuculuk, yemenicilik, gümüş işlemeciliği, kuyumculuk, kilimcilik, çömlekçilik, aba dokumacılığı, zurnacılık ve semercilik gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok meslek dalı yaşatılmaya çalışılıyor.
     Kültür Yolu Projesi kapsamında yapılan çalışmalar, Tarihi Kentler Birliği tarafından Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, Metin Sözen Başarı Ödülü ve Süreklilik Ödülüne layık görüldü.
    
     -Varlığını berekete çeviren şehir-
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantepin dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu söyledi.
     2003 yılına kadar Gaziantepin merkezinin Maarif bölgesi olduğunu anımsatan Güzelbey, o tarihten sonra başlattıkları Kültür Yolu projesinde Antep Kalesini merkez aldıklarını belirtti. Kalenin restorasyonuna başlarken çevresindeki tarihi eserlerin restorasyonunu da beraberinde yaptıklarını dile getiren Güzelbey, şunları söyledi:
     Özellikle Avrupa Birliğinden kale restorasyonu için çok ciddi kaynaklar aldık. Tarihi dokuyu sahiplenecek ve insanları tarihi dokunun içinde gezdirecek bir proje yaptık. Kaleden başlayıp tekrar kaleye gelen bir güzergahı bu iş için belirledik. Güzergah üzerindeki evlerin çoğu çarpık yapıydı. Tarihi dokudaki evler yıkılmış yerine çarpık yapılar yapılmıştı. Biz Kültür Yolu projesiyle bu çarpık yapıları tarihi dokuyla uyumlu hale getirdik. Güzergah üzerinde 10 cami, 1 kale, 2 kilise, 1 havra, çok sayıda han ve hamam bulunuyordu. Projede bu tarihi eserlerin restorasyonu yapıldığı gibi çarpık yapıların, tarihi eserlerin önüne geçmeyecek şekilde düzenlenmesi de gerçekleştirildi. Çarpık yapıların tamamı tek renge boyandı, kepenkleri, saçakları değiştirildi ve yol bölünerek yeşil alan ve yürüme yolu yapıldı.
     Güzelbey, sadece Bakırcılar Çarşısındaki 10 sokakta 380 dükkanın restore edildiğini vurgulayarak, bugün Gaziantepe gelen ziyaretçilerin ilk gezdikleri yerlerin Kültür Yolu güzergahındaki Bakırcılar Çarşısı, Şirehanı, Yemişhanı, Uzun Çarşı, Antep Kalesi ve çevresi olduğunu aktardı.
     Yapılan çalışmaların Gaziantepin kültür ve turizmine büyük bir ivme kazandırdığını ifade eden Güzelbey, geçmişin mirasını gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.
     Güzelbey, Gaziantepin Geçmişten geleceğe büyük bir değişim gösteren şehir olarak adlandırıldığını belirterek, Tarihi Kentler Birliğinin ise Gaziantep için Varlığını berekete çeviren şehir benzetmesini kullandığını dile getirdi.
     Bugün Gaziantepin tek başına bir günde gezilemeyecek bir şehir haline geldiğini vurgulayan Güzelbey, her şeyin temelinin kültüre dayandığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kültür Yolu tarihi canlandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER