Mısırı yarı miktar suyla yetiştirmeyi başardılar

Mısırı yarı miktar suyla yetiştirmeyi başardılar -SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sade: Özel ekim tekniği ve damla sulama sayesinde dekardan aynı oranda mısırı, bin ton yerine sadece 582 ton su kullanarak ürettik


KONYA (A.A) - Murat Aslan - En büyük sorunu kuraklık olan ve aşırı kullanım nedeniyle yer altı suları hızla çekilen Konyada, bir dekardan 1200 kilogram mısır, özel ekim ve sulama teknikleri kullanılarak normalin yarısı kadar suyla üretildi.
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Danışmanı Prof. Dr. Bayram Sade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOP İdaresi Danışmanı Ziraat Mühendisi Mevlüt Vanoğlu ile birlikte, Göçü köyünde mısır üretimiyle ilgili bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Konya Ovasında en büyük sorunun su sıkıntısı olduğuna dikkati çeken Sade, projeyle girdi maliyetlerini azaltıp en az su tüketimiyle en yüksek verimi almayı, çiftçiye bu konuda örnek olmayı amaçladıklarını anlattı.
    
     -Bu çok ciddi bir başarı-
    
     2012 yılı içinde gerçekleştirdikleri projede mısır ekimini mayıs ayında, hasadı ise kasım ayında yaptıklarını belirten Sade, şunları kaydetti:
     Özel ekim tekniği ve damla sulama sayesinde dekardan aynı oranda mısırı, bin ton yerine sadece 582 ton su kullanarak ürettik. Bir dekar alanda ürettiğimiz mısır miktarında ise Türkiye mısır üretim ortalamasının yaklaşık yüzde 80inin üzerinde olan, 1200 kilogram verim düzeyine ulaşıldı. Bunun çok ciddi bir başarı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, 2012 bahar dönemi kurak geçmeseydi, kullandığımız su miktarı daha da aşağı düşebilirdi.
    
     -Topraktaki nem kaybolmuyor-
    
     Çiftçilerin tarlayı hazırlarken hem derin ve devirerek sürüp hem de baharda toprağı parçalayıcı aletlerle işledikleri için nemin kaybolduğunun altını çizen Sade, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Oysa biz sadece güz döneminde toprağı, içinde su toplamak için çizerle açtık, bahar döneminde de yırtma tekniğiyle tohumu ektik. İlginç olan şu; bu yöntemde toprakta nem kaybolmadığı için ilk dönemde hiç sulama yapmamamıza rağmen, tohumların yüzde 90ında topraktan çıkışı sağladık. Geri kalan dönemlerde de doğru gübreleme eşliğinde bitkiye suyu, damla sulama yöntemiyle verdik. Mısır, şeker pancarı, ayçiçeği gibi ürünlerde aynı yöntemin kullanılması durumunda kuraklık çeken Konya Ovası, yılda 1 milyar metreküp su kazanacak. Bu da Mavi Tünelden gelecek suyun 2-2,5 katına tekabül ediyor.
     Prof. Dr. Sade, bu yöntemin, çok geniş alanların sulanması ve daha fazla üretim anlamına geldiğini belirterek, Yapılan hoyratça sulama, yer altı sularının hızla azalmasına neden oluyor. Bu anlamda da bu yöntemin çiftçilerce uygulanmasının, Konya başta olmak üzere Türk tarımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mısırı yarı miktar suyla yetiştirmeyi başardılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER