Kürt Petrolü bölgeyi fena gerdi

Türkiye ile Irak Kürdistan Bölge yönetimi arasındaki petrol anlaşmasına Irak ve ABD yönetiminden tehdit gibi açıklama geldi

Kürt Petrolü bölgeyi fena gerdi


Kuzey petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırılmasına ilişkin anlaşmanın ertelenirken Bağdat yönetimi Türkiye’yi sert biçimde uyardı. Anlaşmayı “tehdit” olarak nitelendiren Bağdat yönetimine ABD'den de destek geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Federal Hükümeti’nin onayı olmadan petrolün ihraç edilemeyeceğini bildirdi. Enerji Bakanı Yıldız ise sürecin devam ettiğini ve bir tıkanmanın sözkonusu olmadığını söyledi.

 Irak Başbakanı Maliki’nin sözcüsü Ali Musavi, Kürdistan’la boru hattı anlaşması imzalanmasına karşı olduğumuzu Türkiye’nin Bağdat büyükelçisine bildirdik. Böyle bir anlaşma olursa Bağdat-Ankara ilişkileri ciddi şekilde hasar görür” dedi. Musavi, boru hattı anlaşmasını kendilerine karşı bir tehdit olarak algılayacaklarının altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise, günlük basın brifinginde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin önceki günkü Türkiye’deki temaslarına ilişkin soruları cevapladı. Psaki, “Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Irak federal hükümetinin onayı olmadan Irak’ın herhangi bir kesiminden petrol ihracını desteklemiyoruz” dedi.

YILDIZ: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, gazetecilere yaptığı değerlendirmelerde “sürecin devam ettiğini, bir tıkanmanın söz konusu olmadığını” söyledi. Irak’ın 100 milyar dolar civarındaki yıllık gelirlerini 300 milyar dolara çıkarması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Bu ancak ürettiğini ileterek ve dağıtarak olur” dedi.

REUTERS'TAN ÖNEMLİ İDDİA!

Türkiye ve özerk Irak Kürdistan Bölgesi, Kuzey Irak’ta çıkarılan petrol ve doğalgazı Türkiye’deki boru hatları aracılığıyla dünya pazarlarına ulaştıracak tarihi bir anlaşmayı, Reuters haber ajansına göre bu hafta başında imzaladı. Habere göre kaynaklar, anlaşmanın Irak Kürdistan Bölgesi (KRG) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la üç saat süren toplantı esnasında imzalandığını belirtti.

<< Önceki Haber Kürt Petrolü bölgeyi fena gerdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER