Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Atatürkçülük' tepkisi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Siz Atatürkçü değil miydiniz? Atatürkçü olduğunuza göre, Gazi Mustafa Kemal ne diyor? 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Öyleyse haydi millete gidelim' açıklamasına tepki gösterdi.

Böke, "CHP'nin Atatürkçülüğünü kimsenin sorgulama hakkı yoktur, Sayın Cumhurbaşkanı'nın hiç yoktur. Var olan parlamenter sistem üzerine vesayet kuran bu açıklamaları olduğu gibi kınıyoruz." dedi.

Böke, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sürerken saat 15.40 sıralarında genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi, soruları cevapladı.

Gazetecilerin 'CHP'nin TBMM Başkanı'nın yaptığı çağrı üzerine yeniden Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na dönecek mi?' şeklindeki sorusuna Böke, şu karşılığı verdi: "Sayın Meclis Başkanı'na genel başkanımız bir mektup yazmıştı. Bu mektubun bir kez daha kendisi tarafından okunmuş olması ihtimalinden memnuniyet duyuyoruz. O mektupta ifade ettiğimiz koşullarda herhangi bir değişiklik yok. Eğer mektup tekrar okunarak çağrı yapıldıysa CHP'nin bu komisyonun darbe hukukundan arındırılması komisyonu olması, bu komisyonun Türkiye'de kalıcı bir parlamenter sistem inşası için bir çalışma komisyonu olması çağrısının da kendisi tarafından kabul edildiğini düşünerekte ayrıca memnuniyet duyuyoruz.

Partimizin MYK'da yaptığı değerlendirmelere dair detayları paylaştım. Suriye politikasından AKP'nin çöküşünü de net bir şekilde ortaya koydum. Partimizin resmi görüşü çok açıktır. Bu görüşte de değişiklik yoktur."

Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın açıklamaları ile Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın partiden ihraç durumunun sorulması üzerine CHP Sözcüsü Böke, "CHP, Türkiye için ne hayal ediyorsa kendi içinde bunu uygulayan bir partidir. Hukukun üstünlüğüne inanan bir parti kendi hukuki mercilerine gereken bütün delegasyonu yaparak karar verme yetkisi verir. Aynı şekilde bütün parti üyelerine geçmiş genel başkanları da dahil kendi görüşlerini demokratça ifade etme zemini sağlar. Bunun ötesinde her iki konuda da ayrıca bir değerlendirmeye ihtiyaç yoktur." dedi.

Böke, 'CHP komisyona geri dönecek mi?' şeklindeki diğer bir soruya ise "Biz memnuniyet duyduğumuzu ifade ettik. Ama bu memnuniyeti duyarken de bizim koşullarımızın kabul edildiğine dair bir izlenimle memnuniyet duyduk. Bunun açıkça ifade edilmesi gerekliliği ortadadır. Bizim tarafımızdan değil. Biz çok açık şekilde, hangi koşullarla masada olacağımızı ifade etmiştik. Bunların sağlanıp sağlanmayacağıyla ilgili bir değerlendirmenin yapılmasının gerekliliği ortada." cevabını verdi.

CHP Sözcüsü Böke'ye bugünkü 2. Mülki İdare Amirleri Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili Meclis'e yaptığı 'Millet bu kararı versin, milletin verdiği karara da uyalım' teklifi ve CHP'yi kast ederek, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." ifadesi de hatırlatıldı.

Böke, "CHP'nin Atatürkçülüğünü kimsenin sorgulama hakkı yoktur, Sayın Cumhurbaşkanı'nın hiç yoktur. Var olan parlamenter sistem üzerine vesayet kuran bu açıklamaları olduğu gibi kınıyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Atatürkçülük' tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER