Van Gölünde kuğuların görsel şöleni

Van Gölünde kuğuların görsel şöleni -Yazın flamingoları ağırlayan Van Gölü, kış aylarında ise kuğuları konuk ediyor -Yrd. Doç. Dr. Adızel: Van Gölü havzasında 4 noktada bine yakan kuğu tespit etmiş durumdayız


VAN (A.A) - Ali İhsan Öztürk - Yaz aylarında flamingoları ağırlayan Van Gölü, kışın da ötücü kuğularla renkleniyor.
     Türkiyedeki yaklaşık 450 kuş türünün 210 çeşidini ağırlayan Van Gölü, Erçek Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, kış aylarında da birçok kuş türünün konaklama alanı olmaya devam ediyor.
     Van Gölü havzasındaki kuş türleriyle ilgili birçok araştırmaya imza atan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havzada kuş türlerinin yılın her ayında doğa sevenlere görsel şölen sunduğunu ifade etti.
     Van Gölünün bu kış ötücü kuğu olarak adlandırılan bir türü ağırladığını anlatan Adızel, bu türün yöre halkı tarafından beyaz kaz olarak bilindiğini söyledi.
     Ötücü kuğuların tükenme tehlikesi sınırındaki bir tür olduğuna dikkati çeken Adızel, şöyle konuştu:
     Ötücü kuğu, ilk defa Van Gölü havzasında çalışmalarımızla ortaya çıkarıldı. Van Gölü havzasında 4 noktada bine yakan kuğu tespit etmiş durumdayız. Ötücü kuğular yazın ülkenin daha çok kuzeyindeki bölgelerde kuluçkaya yatar, daha sonra kışı geçirmek üzere ülkemizde çeşitli bölgelere göç eder. Ötücü kuğular Van Gölü ile Japonyanın Hokaido adasına giderler. Havzaya kasım ayı sonu gibi gelen kuğular, havaların ısınmasıyla mart ayı başlarında tekrar kuzeye geri döner. Van Gölü Havzası yazın flamingolarla, kışın ötücü kuğularla renkleniyor.
     Nesli tükenmek üzere olan ötücü kuğuların korunması gerektiğini ve bu konuda vatandaşlar ile avcılardan anlayış beklediklerini belirten Adızel, daha önce başlatılan koruma çalışmaları sonucunda Erçek ve Van Gölünde kuş popülasyonunda ciddi anlamda artış yaşandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Van Gölünde kuğuların görsel şöleni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER