Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı:

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: Maalesef insan hayatı için önemli olan ekmek, çok fazla miktarda israf edilmektedir -Günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 6 milyonu israf edilmektedir


SAKARYA (A.A) - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiyede ekmeğin çok miktarda tüketildiğini ve aynı zamanda çok miktarda da israf edildiğini söyledi.
     Sakarya İl Genel Meclisi Aralık Ayı Toplantına misafir olarak davet edilen Balcı, burada yaptığı konuşmada, ekmek israfının yüksek miktarlara ulaştığına dikkati çekti.
     Ekmeğin, insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Balcı, insanın günlük enerjisinin büyük bölümünün ekmekten karşılandığını aktardı.
     Balcı, her insanın günde 330 gram ekmek tüketmesi gerektiğine işaret ederek, aksi takdirde sağlık problemlerinin başlayacağını savundu.
     Türkiyede beyaz ekmek ile kepek ekmek arasında yanlış bir algılama olduğunu vurgulayan Balcı, Kepek ekmeği sağlıklı olarak gösterilirken, beyaz ekmeğin de son derece sağlıksız olduğu algısı var. Beyaz ekmek ile kepek ekmeği arasında pek fark yoktur. Kepek ekmek, daha fazla tok tutar ve sindirim sistemini daha iyi çalıştırır. Bunun dışında pek bir fark yoktur dedi.
     Balcı, ekmeğin içinde bulunan B1 vitamininin kalp hastalıkları, diyabet ve kansızlığı önlediği gibi sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasını sağladığını bildirdi.
    
     -Önceliğimiz sağlık ve hijyen
    
     Türkiyede ekmek tüketiminin yüksek miktarlarda olduğuna işaret eden Balcı, Maalesef insan hayatı için önemli olan ekmek, ülkemizde çok tüketilmekte, aynı zamanda çok fazla israf edilmektedir. Günlük üretilen 82 milyon adet 300 gram ekmeğin, 6 milyonu israf edilmektedir. Günlük üretilen 96 milyon 250 gramlık ekmeğin de 4 milyonu israf ediliyor diye konuştu.
     İsraf edilen ekmek sayısının azaltılması için çalışma yaptıklarını belirten Balcı, bu israfın büyük ekonomik kayıplara da yol açtığını söyledi.
     Fırıncılar olarak birinci önceliğimiz sağlık ve hijyen olmuştur diyen Balcı, Bunun dışında kaliteli ekmek üretmek de ikinci önceliğimizdir. Bizim için fiyat daima en geri planda oldu. Bugüne kadar fiyat artırma meraklısı olmadık asla. Daha iyi ve kaliteli hizmet verirken, fiyatlarımızı da asgari düzeyde tutmaya çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
     Balcı, insanlara ucuz ve kaliteli ekmek satmak istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Ucuz ekmek üretmek amacıyla kaliteden ödün verilmesine asla taviz vermiyoruz. Vatandaşımıza hem ucuz hem de kaliteli ekmek götürmemiz gerekir. Ucuz ekmek iyidir diye kalitesiz yaparsanız bunun bir anlamı kalmaz. Bunun için de bizim önceliğimiz kaliteli üretimdir. Bu kalite anlayışının tüm Türkiyeye yayılması için çalışmalarımız sürüyor.
     Fırıncı esnafımız hiçbir zaman fiyat artırma meraklısı olmadı. Bizim için fiyat politikası ham maddeye göre ortaya çıkmaktadır. Eğer fiyatlar yükselmişse, bu ham madde olan un fiyatındaki artışın ardından zaruri olarak ortaya çıkmıştır. Ham madde fiyatları artmazsa ekmek fiyatları da uzun süre değişmez. Un fiyatları değişse dahi fiyat değişikliğine gitmedik hemen.
    
     Muhabir: Erol Ulu - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER