Sivasta organik tarıma destek

Sivasta organik tarıma destek -İl Özel İdaresi ve Ulaş Kalkındırma Derneğince yürütülen proje kapsamında, 50 çiftçiye çilek fidesi ve sulama borusu desteğinde bulunuldu


SİVAS (A.A) - Sivas Özel İdaresi ve Ulaş Kalkındırma Derneğince yürütülen proje kapsamında 50 çiftçiye 150 bin çilek fidesi ve 40 bin metre damlama sulama borusu dağıtıldı.
     Merkeze bağlı Tutmaç köyünde düzenlenen fide dağıtım töreninde konuşan Vali Zübeyir Kemelek, projenin çiftçilerden gelen taleple uygulamaya konulduğunu söyledi.
     Çiftçilerin devletten beklemeden, kendi çabalarıyla en uygun üretimi yapma yönünde ilerlemelerinin son derece memnun edici olduğunu belirten Kemelek, "Birim değeri en yüksek ürünü üretmemiz gerekir. Geleneksel anlamda çiftçilik bitti. Buğday ve arpa ekmekle para kazanma imkanı azaldı" dedi.
     Organik tarımın önemine dikkati çeken Kemelek, şunları söyledi:
     "Bir kilogram çilek ile organik çilek arasında fiyat farkı var. Organik çileğin üretimi biraz zahmetli olabilir ama satışta çiftçiye olumlu yansıması oluyor. Bu tarz üretim tekniklerini bir çiftçinin kendi başına yürütmesi mümkün değil, dernek, kooperatif gibi birden çok kişinin el ele vermesi şeklinde başlar ve yürütülürse başarı oranı da o denli yüksek olur. Burada da onu görüyoruz. Ulaş Kalkındırma Derneği çalışmalarıyla yalnızca çilekle kalınmamış, ürün çeşitliliği artırılmış. Köy tavukçuluğuna ve bala yönelik çalışmalar var.
    
     -Organik ürün tavsiyesi-
    
     Çiftçiye desteklerinin devam edeceğini belirten Kemelek, "Devlet olarak sizin yanınızdayız, her türlü altyapı ve üstyapı hizmetlerinde destekleyeceğiz" dedi.
     Kemelek, insanların artık yediğine, içtiğine çok dikkat etmesi, organik ürünlere yönelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ya hormonlu ya da organik gıdalarla devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
     Güvenilir gıda konusunun, Milli Güvenlik Kurulunun gündemine dahi girdiğine işaret eden Kemelek, bu konunun, Türkiyenin ve dünyanın en önemli milli meselelerinden biri haline geleceğini söyledi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan ise organik tarıma desteklerinin artarak devam ettiğini belirtti.
     İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da kurum olarak geçen yıl 5 milyon lira tarımsal harcama yaptıklarını, bu yıl ise 7 milyon lira harcama yapılmasını planladıklarını ifade etti.
     Konuşmaların ardından Vali Kemelek ve beraberindekiler, bir çiftçinin tarlasına çilek fidesi dikti. İl Müftüsü Yusuf Şahin, üretimin bereketli olması için dua okudu.
     Sivasta çiftçilerin organik tarıma yönlendirilerek ürün çeşitliliğinin artırılması, alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması ve çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, 16 köyden 50 çiftçiye 150 bin çilek fidesi ve 40 bin metre damlama sulama borusu dağıtıldı.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sivasta organik tarıma destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER