SCADA sistemine ilişkin iddialar

SCADA sistemine ilişkin iddialar -BAŞKENTGAZ: -Mobil bakım onarım ekiplerimiz SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ederek bu eksikliği telafi etmektedir -Dağıtım şebekesinin herhangi bir noktasında


ANKARA (A.A) - BAŞKENTGAZ, mobil bakım onarım ekiplerinin SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ettiğini bildirdi.
     BAŞKENTGAZdan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan, Ankara Bomba Üstünde,Bakandan Acı İtiraf: Hatlar Kopuk haberlerinin gerçeği yansıtmadığı, ifadelerin abartalı, kasıtlı ve halkı paniğe sevk edici olduğu belirtildi.
     Açıklamada, vatandaşların tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı vurgulanarak, doğalgaz kullanımına başlanan 1989dan beri beri Ankarada önemli sayılabilecek bir kaza veya patlamanın olmadığı hatırlatıldı.
     Ankara mücavir alan sınırları içindeki dağıtım şebekesinde, cadde ve sokaklarda ve site içlerindeki alanlarda yılda 2şer kez kaçak tespit ve kontrolü yaptığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Basınçta herhangi bir artma veya azalma halinde, tüm reglaj düşürme istasyonlarında bulunan ani kapama vanası sayesinde gaz akışı kesilmekte ve sorunun büyümesi engellenmektedir.
     Mobil bakım onarım ekiplerimiz de SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ederek bu eksikliği telafi etmektedirler. Mücavir alan sınırları içinde şirketimize ait 9 bin 500 kilometreye yakın dağıtım şebekesi bulunmaktadır. Dağıtım şebekesinin herhangi bir noktasında meydana gelebilecek bir gaz kaçağının SCADA sistemi üzerinden takip edilebilmesi mümkün değildir. SCADA sistemi, dağıtım şebekesindeki basınç düşürme istasyonlarıyla ilgili bilgi ve verilerin alındığı sistemdir. Mevcut dağıtım şebekemizdeki gaz kaçaklarının bulunması ve tespiti ise EPDKnın öngördüğü mevzuat çerçevesinde, gaz kaçak arama cihazlarıyla yapılmaktadır.
    
     Muhabir: Durmuş Koçak
     Yayıncı: Eda Ay
<< Önceki Haber SCADA sistemine ilişkin iddialar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER