Öğrenciler, Bitlisin gelişememe nedenini araştırdı

Öğrenciler, Bitlisin gelişememe nedenini araştırdı -Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis projesiyle, Bitlisin gelişmeme nedenlerini araştıran Tatvan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, hazırladıkları projeyle Türkiyede coğ


BİTLİS (A.A) - Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis projesiyle Bitlisin gelişmeme nedenlerini araştıran Tatvan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, hazırladıkları projeyle Türkiyede mansiyon ödülü aldı.
     Tatvan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, Bitlisin gelişmeme nedenlerini araştırmak amacıyla çalışma başlattı. Öğrenciler, bu kapsamda hazırladıkları Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis projesiyle, Ankarada düzenlenen 43. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışmasında, coğrafya dalında dördüncü oldu.
     Projenin danışman öğretmeni Alper Tarık Pekgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, coğrafi faktörlerin Bitlis üzerindeki etkisini saptamayı amaçladığını söyledi.
     Bitlisin gelişememesinin coğrafi faktörlerden kaynaklandığını ve projeyi bunun üzerine kurguladıklarını kaydeden Pekgüzel, kentin tarihi dokusunun betonarme binalardan arındırılıp turizme kazandırılması için inceleme yaptıklarını belirtti.
    
     -Bitlis, meşhur kent olma özelliğinden uzaklaşıyor-
    
     Pekgüzel, projelerini ilk önce Batmanda bölge yarışmasına gönderdiklerini söyledi. Projenin bu yarışmada birinci seçildiğini belirten Pekgüzel, şöyle konuştu:
     Daha sonra çalışmamızı genişlettik ve Ankarada düzenlenen final yarışmasına davet edildik. Ankarada coğrafya dalında Türkiye dördüncüsü olup mansiyon ödülünü aldık. Projemizin amacı, coğrafi faktörlerin Bitlis üzerindeki etkisini araştırmaktı. Tarihte Bitlis, oldukça gelişmiş ve o dönemin şartlarına göre meşhur bir kent olarak bilinmekte. Ama günümüzde bu önemini kaybediyor. Meşhur kent olma özelliğinden uzaklaşıyor. Mefkud (kaybolmuş, yitirilen) kent oluyor. Bu nedenle projeye Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis adını verdik. Bitlisin bu duruma gelmesinin en önemli sebebi coğrafi faktörler. Çünkü Bitlisin bulunduğu arazi yapısı oldukça engebeli, dağlık ve parçalı bir yapıya sahip. Buna bağlı olarak Bitliste düzenli bir sokak yapısı, düzenli bir cadde bulmak neredeyse imkansız.
    
     -Tarihi doku korunmalı-
    
     Yerleşim sıkıntısı yaşandığı için Bitliste çarpık yapılaşmanın meydana geldiğini anlatan Pekgüzel, şunları söyledi:
     Öğrencilerle Bitlisin yeniden nasıl meşhur bir kent olabileceği ve eski tarihteki konumuna nasıl kavuşabileceğine dair araştırmalar yaptık. Bazı bilimsel çalışmalarda, özelikle Ermeni işgali, tehcir, terör olayları ve sanayinin gelişmemesi gibi faktörler Bitlisin gelişmemesindeki temel etken olarak belirtilmiş. Bunların da muhakkak etkisi var ama biz sadece kentin coğrafi yapısını inceledik. Tatvan ve Ahlat ilçelerinde de terör olayları yaşandı. Ancak bu ilçeler oldukça gelişmiş. Demek ki Bitlisin gelişmemesinin tek sebebi terör olayları veya sanayinin gelişmemiş olması değil, arazinin bulunduğu yapıdır.
     Coğrafi yapıdan kaynaklanan sorunların ortadan kalkması için Bitlisteki tarihi dokunun korunması gerektiğini belirten Pekgüzel, kentin özellikle sıkıştığı alandan çıkması, tarihi dokuya zarar veren betonarme binaların yıkılması ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
     Pekgüzel, projelerine destek sunan Okul Müdürü Mahmut Bulduk, Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaza da teşekkür etti.
     Müdür Mahmut Bulduk ise Bitliste ilk kez bir okulun coğrafya dalında derece elde ettiğini söyledi.
     Bulduk, şöyle konuştu:
     Yarışmada 200 bölge finalistinin projesi sergilendi. Coğrafya alanında projemiz ilk olarak Batman bölgesinde sergiye davet edildi. Batmanda projemiz bölge birincisi olarak Ankarada yapılacak finale gitmeye hak kazandı. Ankarada okulumuzun Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis projesi ödül aldı. Bitliste ilk defa resmi bir okul, coğrafya alanında derece aldı. Projenin her aşamasında büyük emeği geçen danışman öğretmenimiz Alper Tarık Pekgüzel, öğrencilerimiz Beyza Çiloğullları ve Selen Taşkını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.
     (YO-BRN-RİN)
<< Önceki Haber Öğrenciler, Bitlisin gelişememe nedenini araştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER