Mevlana Müzesini toplu iğnenin başına sığdırdı

Mevlana Müzesini toplu iğnenin başına sığdırdı -El sanatları üzerine 35 yıldır çalışan Necati Korkmaz, bir ilki gerçekleştirerek mikroskop altında toplu iğnenin başına porselenden Mevlana Müzesini yaptı -Saçından dökülecek bir kılı


KONYA (A.A) - Rıfat Yerlikaya - El sanatları üzerine 35 yıldır çalışan Necati Korkmaz, bir ilki gerçekleştirerek mikroskop altında toplu iğnenin başına porselenden Mevlana Müzesini yaptı.
     Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde el sanatları sergisi açan Necati Korkmaz (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 35 yıldır Ankarada el sanatları ürünleri üzerine çalıştığını söyledi.
     Kendisinin mütteka ve gubari hat sanatçısı olduğunu belirten Korkmaz, bugüne kadar yalnızca mikroskop altında ya da büyüteçle görülebilecek büyüklükte birçok eser yaptığını ifade etti.
     Korkmaz, tasavvufa ilgi duyduğu için yaklaşık 7 ay önce Mevlana Müzesini toplu iğnenin başına yerleştirecek bir eser yapmaya karar verdiğini dile getirdi.
    
     -1 milimetrekarede Mevlana Müzesi-
    
     Oldukça zorlu bir süreç sonunda Mevlana Müzesini çilehaneleri ve minaresiyle en ince ayrıntısına kadar toplu iğnenin başına yerleştirmeyi başardığını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
     Yaklaşık 6,5-7 aylık bir çalışma sonrasında yaptığım bu eser çok ince işçilikli bir eser oldu. Bir ilki gerçekleştirerek mikroskop altında toplu iğnenin başına porselenden Mevlana Müzesini yaptım. Yaptığım eser çok küçük olduğu için porseleni de ince bir malzemeyle özel olarak hazırlattım. Eseri, göz cerrahisinde kullanılan aletleri daha da küçülterek elde ettiğim malzemelerle mikroskop altında yaptım. Yaptığım eser 1 milimetrekare büyüklüğünde. Eserdeki minare ise milimetrenin 6da 7de birinden daha küçük. Saç telleri uçup geliyor. Öyle olunca saçımdan düşen bir kıl dahi eserin parçalanmasına, minarenin yıkılmasına neden oluyor. O güne kadarki 5-6 aylık çalışma boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden ameliyata girer gibi hep saçlarımı kapatarak çalıştım.
    
     -Hedefi incir çekirdeğine İstanbul siluetini yapmak-
    
     Korkmaz, eserini görenlerin şaşkınlığını gizleyemediğini vurgulayarak, Bu şekildeki küçük çalışmaları dünyada çalışan sadece 3 sanatçı var. İnanılmaz zor bir olaydı. Oldukça zorlu bir süreç sonunda tamamladığım bu eser, benim için paha biçilemez. Satmak için değil, sergilemek için yaptım. Yeni hedefim incir çekirdeği üzerine İstanbul siluetini yapmak diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlana Müzesini toplu iğnenin başına sığdırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER