Mevlanayı anma etkinlikleri

Mevlanayı anma etkinlikleri -Karaman Belediye Başkanı Uğurlu: Karamanda Mevlananın gözünün nuru annesi yatmaktadır. Ağabeyinin de mezarı buradadır


KARAMAN (A.A) - Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri, Karamanda düzenlenen programla başladı.
     Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Piri Reis Kültür Merkezindeki programın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliklerin Karamanda başlamasının ayrı bir önemi olduğunu söyledi.
     Mevlananın çocukluğunun Karamanda geçtiğini, annesinin ve birçok yakınının mezarlarının Karamanda bulunduğunu ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:
     Hz. Mevlananın ailesinin, Belh şehrinden çıkıp birçok yerleri geçerek, birçok sultanların tekliflerini reddederek Karamana yerleşmesi tesadüf değildir. Karaman onları bağrına bastı. Onlar için bir medrese yaptırıldı. Karamana ve çevresine ışık saçtılar. Karamanda Mevlananın gözünün nuru annesi yatmaktadır. Ağabeyinin de mezarı buradadır. Çocuğunun mezarı buradadır. Bu yüzden vuslat törenlerinin Karamanda başlaması önemlidir. Bundan sonra da törenler Karamandan başlayacaktır. Birazdan sema gösterisi olacak. Bu bir konser değildir. Bu gösteri bir zikirdir.
     Daha sonra Mevlana Üniversitesi Mevlana Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana ile ilgili bir sunum yaptı. Mevlananın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise Mevlevilik ve Sema ayini hakkında bilgi verdi.
     Program, Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Heyetinin, izleyicilerden yoğun ilgi gören sema gösterisiyle sona erdi.
     Programı Karaman Valisi Murat Koca, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve çok sayıda vatandaş izledi. Etkinlik sonunda Karaman Valisi Koca, Esin Çelebi Bayruya günün anısına çiçek takdim etti.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin / Murat Aslan
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Mevlanayı anma etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER