Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner:

Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner: -Dünyada önümüzdeki süreçte bir gıda krizi yaşanması muhtemel. Fakat Türkiyenin kuraklıktan etkileneceğini düşünmüyorum


KONYA (A.A) - Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, ABD, Asya ve Avrupada tarım alanlarında son 50 yıldır görülmeyen aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan kuraklığın küresel bir gıda krizi ortaya çıkarabileceğini belirtti.
     Ataiyibiner, yaptığı yazılı açıklamada, son 1 ayda mısır fiyatlarının yüzde 51 oranında arttığına dikkati çekti. Soya fasulyesi ve buğdayda da benzer bir durumun yaşandığını aktaran Ataiyibiner, Aşırı sıcaklar ve yağışların geçen yıllara oranla düşük olmasından dolayı tarım alanlarında yaklaşık yüzde 20 rekolte düşüşü var. Dünyada önümüzdeki süreçte bir gıda krizi yaşanması muhtemel. Fakat Türkiyenin kuraklıktan etkileneceğini düşünmüyorum ifadelerini kullandı.
    
     -Türkiyenin ihtiyacı 16 milyon ton-
    
     Türkiyede olduğu gibi özellikle Avrupanın genelinde nisan ve mayıs aylarında beklenilen yağışların alınmadığını vurgulayan Ataiyibiner, şunları kaydetti:
     İlimizde 2011 yılında metrekareye yağış miktarı 413.4 milimetre iken, Temmuz ayı dahil 2012 yılında metrekareye düşen yağış miktarı 227.5 milimetre oldu. Yağışın yeterli oranda olmaması nedeniyle tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konyada rekolte düşüşü yaşandı. Geçen yıl 3 milyon 150 bin ton rekolteye ulaşılırken, bu yıl tahmini 2 milyon 100 bin ton rekolte bekleniyor. Türkiye genelinde ise bu yıllık üretim 21 milyon ton. Türkiyenin ihtiyacı ise yaklaşık 16 milyon ton. Bu sebeple Türkiyede gıda krizinin olması mümkün değil.
     Geçen yıllarda ham petrolün de yükselmesiyle birçok gıda ihracatçısı ülkenin ihracat yapmadığını ve kendi ihtiyaçlarını giderme yoluna gittiğini, bu yıl da Asya ve Avrupadaki birçok ülkenin aynı kararı alabileceğini anlatan Ataiyibiner, şunları ifade etti:
     Türkiyenin geçen yıldan kalan ciddi manada bir tahıl stoku var. Bu yılda geçen yıla nazaran rekolte düşük ama uzun yıllar ortalamasının çok altında değil. Bu rekolte elimizde bulunan stoklarla birlikte Türkiyenin ihtiyacını karşılar
    
     Muhabir: Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER