Afgan Türklerinin Türkiye sevgisi

Afgan Türklerinin Türkiye sevgisi -30 yıl önce Afganistandan göç ederek başta Tokat olmak üzere Türkiyenin dört bir yanına yerleştirilen Türk asıllı Afganlar, geleneklerinden kopmadan yaşamlarını sürdürüyor -Afganistan Türkle


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Afganistandan 30 yıl önce göç ederek Tokat başta olmak üzere Türkiyenin dört bir yanına yerleştirilen Türk asıllı Afgan aileler, geleneklerinden kopmadan yaşamlarını sürdürüyor.
     Rusyanın 1982 yılında Afganistanı işgali sırasında, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Pakistan üzerinden Türkiyeye getirilen ve değişik kentlere yerleştirilen Türk asıllı Afgan aileler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gururunu yaşıyor. Aileler, geleneklerinden kopmadan yaşamlarını sürdürüyor.
     Afganistan Türklerinin Lideri ve Afganistan Yüksek Barış Konseyi Üyesi Abdülkerim Mahdum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılında Afganistandan Pakistana gittiğini söyledi.
     Pakistana geçtikten iki hafta sonra Türk Büyükelçiliğine 7 bin Türkü Türkiyeye götürmek için dilekçeyle başvurduğunu belirten Mahdum, 1982 yılında başvurularının kabul edilerek, Türkiyeye alınmaya başladıklarını ifade etti.
     İlk kafilenin Adanaya geldiğini hatırlatan Mahdum, Bizi bir gece İmam Hatip Lisesinde misafir ettikten sonra Tokat Artovaya götürdüler. Orada 4 yıl kaldık. Hemşehrilerim buraya uyum sorunu yaşamadı. Çünkü bizim dilimiz de Türkçe. Biraz lehçe değişikliği var. Türkiye Cumhuriyetine bizi bağrına bastığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye bize soydaşlığını gösterdi dedi.
     Mahdum, Türkiyeye 3 Ağustos 1982de geldiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
     Türkiyeye gelişimizin 30. yılını çok görkemli kutlamak istiyorduk. Maddi yönden sıkıntımız olduğu için bunu yapamadık. Sponsor bulabilirsek sene sonuna kadar 30. yıl etkinliğimizi yapmak istiyoruz. Adana Havalanına iniğimde toprağı öptüm. Bazıları buna itiraz ettiler. Anavatanın toprağını öpmek bizim için bir şeref. Bunu yaptığım için gurur duydum. 7 bin Türkü Türkiyeye yerleştirdim. Eğer başka bir yere gitseydik Türkiyedeki huzuru bulamazdık. Bir de getirdiğim Türklerden bir çoğu devlet kademesinde işe girdi. Buna da çok seviniyorum.
    
     -Tokat Valisi Yılmaz-
    
     Tokat Valisi Şerif Yılmaz da Tokat halkının Afgan Türkleri ile 30 yıldır birlikte yaşadığını söyledi. Tokat merkez ve Yeşilyurt ilçesinde yaklaşık 200 Afgan ailenin yaşadığını anlatan Yılmaz, Birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz. Kendilerinden çok memnunuz. Özellikle el emeğiyle ürünleriyle kültürümüze önemli katkılar sağladılar diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Afgan Türklerinin Türkiye sevgisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER