KOAH ve astım hastalıklarına dikkat çekmek

KOAH ve astım hastalıklarına dikkat çekmek için yürüdüler


ERZURUM (A.A) - Erzurum Mecidiye Anadolu Lisesi öğrencileri, KOAH ve astım hastalıklarına dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimince düzenlenen Ödüllü Sağlık Kulübü Projesi yarışması kapsamında Erzurum Valiliği önünde toplanan öğrenciler, Yakutiye Kent Meydanına kadar ellerinde pankart ve dövizlerle yürüdü.
     Öğrenciler adına konuşan Mustafa Kaya, KOAHın solunum yollarıyla akciğer dokusunun zararlı duman ve gazlardan etkilenerek hasar görmesi sonucunda oluşan, nefes darlığıyla ortaya atılan bir hastalık olduğunu söyledi.
     KOAHta erken tanı ve hastalığın oluşmasını engelleyecek sigara kampanyalarının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:
     Bu hastalığa yakalanmadan önce sigaraya bağımlıysak sigarayı bırakmak önemli bir adımdır. Sigara, KOAHın en önde gelen ve yaygın nedenini oluşturuyor. Öyle ki sigara içen 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirtiliyor. Genellikle KOAH hastaları uzun yıllar sigara içen veya içip bırakmış insanlardır. Bu nedenle bu hasatlık 50 yaştan sonraki hastalıktır. Dünyada yaklaşık 600 milyon KOAHlı bulunuyor. Bu hastaların yılda 3 milyonu hayatını kaybediyor. Türkiyede ise yaklaşık 2,5-3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor. KOAH hastalık ölümünde Türkiye, dünyada 4üncü sırada yer almaktadır.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber KOAH ve astım hastalıklarına dikkat çekmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER