KMÜde Bir İslam aydını olarak Nasreddin

KMÜde Bir İslam aydını olarak Nasreddin Hoca konulu konferans


KARAMAN (A.A) - Tarifi Bende: Bir İslam Aydını Olarak Nasreddin Hoca adlı kitabın yazarı Şaban Abak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi(KMÜ) Dil ve Tarih Topluluğunun daveti üzerine üniversitede bir konferans verdi.
     Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Yazar Şaban Abak, Nasreddin Hoca ile kitap yazma düşüncesinin 1996 yılının Dünya Nasreddin Hoca Kahkaha Yılı olarak ilan edilmesine içerlemesiyle ortaya çıktığını söyledi.
     Nasreddin Hocanın bir molla, bir İslam aydını, kadı ve hukuk bilgini olduğunu son dönemlerinde de müderrislik yaptığını ifade eden Abak, Hoca, 1205 doğumludur. Anadolunun Moğol ve Haçlı saldırılarına uğradığı bir dönemde yaşamıştır. Onu değerlendirirken ve latifelerini anlatırken yaşadığı çağı göz ardı etmememiz gerekir diye konuştu.
     Nasreddin Hocanın Anadoludaki Hristiyan halkla ve Haçlı Savaşlarının önderi papazlarla sık sık karşı karşıya geldiğini, Hocanın fıkralarındaki eşek figürünün de bu bağlamda anlaşılması gerektiğini belirten Abak, şunları kaydetti:
     Eşek, Hristiyanlıkta kutsal bir hayvandır. İncilde İsanın Kudüse eşek sırtında muzafferane bir şekilde girdiği kaydedilir. Haçlı Seferlerinin öncüsü papazlar da eşek sırtında kasaba kasaba dolaşarak kendilerine taraftar toplamışlardır. Anadoludan sürüler halinde eşekli Haçlılar geçerken Nasreddin Hoca, eşeğe ters binerek asıl hak dinin temsilcisi benim, düşüm peşime demiştir. Burada eşeğin yönü ile Hocanın yönü birbirinin aksidir. Eşek evvela Hristiyanlığı ve saldırganlığı simgelemektedir. Nasreddin Hoca, eşekte temsil edilen tüm olumsuzluklarla mücadele etmiştir. Çünkü eşek aynı zamanda anlayışsızlık, tembellik, ahmaklıktır ve Hocanın hiçbir eşekli latifesi boş değildir.
     Abak, Nasreddin Hocanın tarihte yaşamış gerçek bir karakter olduğunu, hem yaşadığı devirde hem sonrasında Müslüman Türk halkının moralini yükselten, zor durumlar karşısında bilgisi, zekası ve latifeleriyle insanlara güç veren bir değer olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.
     KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, konferans sonunda Abaka teşekkür etti. Abak daha sonra kitaplarını imzaladı.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber KMÜde Bir İslam aydını olarak Nasreddin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER