Kış günü karpuz yemenin keyfi bir

Kış günü karpuz yemenin keyfi bir başka -Güneydoğuda yazın toplanarak geleneksel yöntemlerle samanlıkta saklanan karpuzlar, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti olarak yerini koruyor -Batmanın Arıca köylüleri, özenle muhafaza e


BATMAN (A.A) - Yılmaz Ekinci/İbrahim Torlak - Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, yaz aylarında hasat bitiminde toplanarak saman içinde saklanan karpuzlar, kış günlerinin vazgeçilmez keyfi olarak yerini koruyor.
     Bölgedeki köylerde yazın hasat bitiminde özenle seçilen karpuzlar, adeta modern zamana inat, evlerin depolarında veya güneş ışığını az alan bölümlerinde bolca saman içinde kışın yenmek üzere saklanıyor.
     Batmanın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde de vatandaşlar, bahardan kalma günleri yaşarken, sakladıkları karpuzu kış güneşinde toprak damda dilim dilim yemenin keyfini çıkarıyor.
     Arıca Köyü Muhtarı Şerif Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayında karpuzları bostandan toplayıp samanlıklara sakladıklarını belirterek, Karpuzları hasat mevsiminde toplayıp saklıyoruz. Özellikle kışın yurt içinden, yurt dışından gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Misafirlerimize güneşli günlerde karpuz kesip, çay yerine ikram ediyoruz dedi.
    
     -Maliye Bakanı Şimşekin köyü-
    
     Karpuzların tamamen doğal yöntemlerle, herhangi bir katkı maddesi olmadan yetiştirildiğini belirten Ekinci, kestiği karpuzlardan biri kırmızı diğeri de sarı çıkınca Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek de, Arıca köyünden. Kendisi Fenerbahçeli ama karpuzlarımız Galatasaraylı şeklinde espri yaptı.
     Köylülerden Metin Şaşmaz da, güneşli havalarda karpuz yemenin ayrı bir tadı olduğunu belirterek, yetiştirdikleri karpuzların organik olduğunu söyledi. Tarlalarında hayvan gübresi dışında gübre kullanmadıklarını ifade eden Şaşmaz, Bizim karpuzlarımızda hiç bir ilaç katkısı yok. Onun için kabukları kalındır. Ocak ayının sonuna kadar dayanabiliyor dedi.
     Daha önce köylerinde Süryanilerin de yaşadığını söyleyen Şaşmaz, Süryanilerin köyde yaşadığı dönemlerde karpuzların yılbaşında tükendiğini anlatarak Çünkü Süryaniler, kim yılbaşında karpuz yerse, akrep bir sene boyunca onu sokmayacak derlerdi. Böyle bir inanışları vardı. O zamanlar yılbaşında karpuzlar tükeniyordu diye konuştu.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mevlüt Özdemir de, normal şartlarda karpuzun raf ömrünün bu kadar uzun olmasının mümkün olmadığını belirtti.
     Tamamen yerel ürün olan karpuzların, zeminle teması kesilerek saman içinde serin bir yerde muhafaza edilebildiğini ifade eden Özdemir, Karpuz samanlıkta ocak ayı sonuna kadar dayanabiliyor ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kış günü karpuz yemenin keyfi bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER