Kentsel dönüşüm için master yapan belediye

Kentsel dönüşüm için master yapan belediye başkanı -Ver gecekondunu al daireni sloganıyla 37 bin liralık gecekonduların sahiplerine 200 bin liralık dairede oturma imkanı sunan Bursanın Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Kes


BURSA (A.A) - Cem Şan - Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları için yüksek lisans yaptığını bildirdi.
     Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Keskin, Yıldırımın 700 yıllık tarihe ve 700 bin nüfusa sahip olduğunu ifade etti.
     Böylesine büyük bir ilçenin projelerinin de mega olması gerektiğini kaydeden Keskin, göreve geldikleri 9 yıllık süreçte yüzlerce proje gerçekleştirdiklerini, bunlar arasında öne çıkan önemli projelerin başında kentsel dönüşüm çalışmalarının geldiğini vurguladı.
    
     -37 bin liralık gecekonduya karşılık 200 bin liralık daire-
    
     Başkan Keskin, Yiğitler, Akçağlayan, Beyazıt ve Sinandede mahallelerinde kentsel dönüşümleri hayata geçirildiğini hatırlattı. Özgen Keskin, Yiğitler Kentsel Dönüşümünün Bursanın ilk kentsel dönüşümü olduğunu vurguladı.
     Sinandede Kentsel Dönüşümünün ise, Ver gecekondunu al daireni sloganı ile gerçekleştiğini dile getiren Keskin, insanların cebinden para çıkmaksızın bir sosyal kentsel dönüşüm gerçekleştirdiklerini, yöredekilerin, 37 bin liralık gecekondularına karşılık bugün 200 bin liralık dairelerinde oturmakta olduklarını söyledi. Keskin, bu açıdan Sinandede modelinin kendileri için son derece önemli ve örnek bir kentsel dönüşüm olduğunu bildirdi.
    
     -Her kentsel dönüşümün kendine özgün çerçevesi olmalı-
    
     Keskin, Türkiyenin en büyük, en kapsamlı ve ilk müracaat eden belediyelerden birisi olarak kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Fakat kentsel dönüşümleri ayırmak lazım. Her kentsel dönüşümün kendine özgün çerçevesi olmalı. Her alandaki kentsel dönüşüm, bu çerçeve içerisinde ele alınmalı. Bazıları vardır ki yoksulluk paylı vatandaşın cebinden para çıkmaksızın yapılacak sosyal, kentsel dönüşümlerdir. Bazıları da vardır ki vatandaşların katkı koyarak kendiliğinden yapılan kentsel dönüşümlerdir. Bunun yanında yatay, dikey, konut yerine cazibe merkezleri yaparak gerçekleştirilen kentsel dönüşümler vardır. Kentsel dönüşümü, tarihi bir kentte gerçekleştirdiğimiz için tarihi-kültürel mirasımıza da son derece önem veriyoruz.
     Bursanın fetih kalesi olan Balaban Bey Kalesinin onarımından Mollayegan Medresesinin bir kültür merkezi olarak hizmete sunulmasından tutunuz da İpekçilik Tohum Mektebinden Cumalıkızık Evlerine kadar birçok eseri ayağa kaldırmış durumdayız. Bunları da tarihi-kentsel dönüşüm olarak ayrı bir kategoride ele almak durumdayız.
     Türk Dili ve Dünyası ile ilgili çalışmalarından dolayı Bakü Devlet Üniversitesi tarafından 2007de fahri doktora unvanına layık görüldüğünü hatırlatan Keskin, kentsel dönüşümün bu çağın en önemli gerçeklerinden biri olduğunu vurgulayarak, Elbette bu konuda ilim Çinde de olsa arayacağız, gidip bulacağız. Kentsel dönüşümle ilgili ayrıca yüksek lisans da yaptım. Derslere bizzat katıldım. Yıllar sürdü ama bu konuda bilgi eksikliğimi gidermek adına master yaptım diye konuştu.
    
     -Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 17 ayrı madde ile kentsel dönüşüm tasarımızı sunduk-
    
     Diğer siyasi parti temsilcileriyle ortaklaşa yaptıkları toplantılar neticesinde kentsel dönüşüm projelerinin meclislerinden oy birliğiyle geçtiğini hatırlatan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 ilin Büyükşehir Belediyelerine kentsel dönüşüm yetkisini vermişti. Ayrıca kendi meclisimizin kararıyla da biz bu yetkiyi almış olduk. Dolayısıyla 6 ayrı mahallemizin jeolojik etütlerini, değerlemelerini, sayısallaştırmalarını, 1/1000lik, 1/5000lik ve 1/25.000lik planlarını yaptık. Bunun yanı sıra tasarımlarını gerçekleştirmek üzereyiz.
     Bakanlığın, kentsel dönüşüm çalışmalarını Bakanlar Kuruluna sunabilmesi için 17 ayrı maddenin gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Keskin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 17 ayrı madde ile kentsel dönüşüm tasarımızı sunduk. Şimdi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) görüşler alındıktan sonra Bakanlar Kuruluna sunulacak. Bakanlar Kurulu da gerekli incelemeyi yaptıktan sonra bize yetki vermesi halinde çalışmalara en kısa sürede başlayacağız ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kentsel dönüşüm için master yapan belediye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER