Kalp sağlığı ve önemi

Kalp sağlığı ve önemi -Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler konusunda uyarıda bulundu


ANTALYA (A.A) - Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri anlattı.
     Cömert, yaptığı yazılı açıklamada, Kalbin dakikada 60 ile 80 kez atarak dakikada ortalama 4-4,5 litre kanı vücutta dolaştırdığı bildiren Cömert, kalp hastalığına dair hiçbir şikayeti olmayan kişilerin kalp hastalığına ne kadar yatkın olduklarını, ne oranda ani ölüm riski taşıdıklarını öğrenebilmek için kalp check-up yaptırmalarını önerdi.
     Cömert, şunları kaydetti:
     Kalp check-upı ile kişinin o anda mevcut bir kalp kapak problemi ya da ritm bozukluğu olup olmadığı, kalp kası hastalığı ya da koroner arter hastalığı varlığı sorgulanıyor. Özellikle genç yaşlarda ani ölümlerin artması nedeniyle kalp check upı yaptırmak daha önemli hale gelmiştir. Check up yaptırma sıklığı kişinin hangi risk grubunda olduğuna bağlı olarak belirlenir. 45 yaş üzerinde, tansiyon ve diyabet hastası olan bir kişi yılda bir defa check up yaptırmalıdır. Aynı yaş grubu için bu rakam, örneğin risk faktörü bulunmayan, sigara içmeyen kişiler için 3 yıla çıkabilir.
     Cömert, kalp sağlığı için önemli bir diğer adımın hastalığa neden olan risk faktörlerinden uygun olanlarını ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Başlıca risk faktörleri erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerinde olmak, kadınların erken menopoza girmesi, kişinin aile öyküsünde kalp hastalığı veya erken yaşta ani kalp ölümü olması, tütün kullanmak, yüksek tansiyon, iyi kolesterolün düşük, total kolesterolün yüksek olması, hareketsiz yaşam, diyabet, fazla kilo, uzun süreli sürekli stres ve fast food tarzı beslenme alışkanlıkları olarak sıralanabilir. Spor yapmaya başlamadan önce kalp sağlığının spor yapmak için uygun olup olmadığının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Aktif bir spor yaşantısı içine girmeden önce uzman doktorun gerekli gördüğü bazı incelemelerin ve testlerin yaptırılmasına özen gösterilmelidir. Fiziki muayene ve kan testleri yaptırılmalı, istirahat EKGsi ile kalbin doğal ritmine bakılmalı, efor testiyle kalbin egzersiz sırasındaki durumu gözlenmeli, ekokardiyografi ile kalp incelenmelidir. Ayrıca sıklığı ve süresi kontrollü şekilde artırılan egzersizle kalbi spora hazır hale getirmek, kalp sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kalp sağlığı ve önemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER