Kebandan Avrupaya alabalık ihracatı

Kebandan Avrupaya alabalık ihracatı -Elazığın Keban ilçesinde kurulu işletme, burada yetiştirilen alabalıkları fabrikada işleyip, aralarında Almanya, Hollanda ve Polonyanın da olduğu ülkelere ihraç ediyor -Yönetim kurulu başkanı Ş


ELAZIĞ (A.A) - Ramazan Kaya / Pir Hasan Doğan - Keban ilçesinde kurulu işletme, burada yetiştirilen alabalıkları fabrikada işleyip, Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
     Keban Alabalık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996 yılında Çırçır Deresinin kaynak noktasında boşa akan suda ne yapılacağına dair araştırma yaptıklarını ve üniversite öğretim görevlilerinin kendilerine, suyun alabalık üretimine çok uygun olduğunu söylediklerini aktardı.
     Bunun üzerine, yılda 30 ton kapasiteli tesis kurarak ilk yavru balıkları havuzlara attıklarını dile getiren Şimşek, geçen sürede bu rakamın 10 bin tona ulaştığını vurguladı. İstihdam ettikleri kişi sayısının da 4den 256ya çıktığını açıklayan Şimşek, kendilerinin ardından işe başlayanlarla alabalık yetiştirici sayısının 100e çıktığını kaydetti.
     Üretimde 30 tondan 10 bin tona ulaşmalarındaki ana etkinin Fırat Nehri olduğuna vurgu yapan Şimşek, Fırat Nehrinin yapısından dolayı, yılın 12 ayı orada balıkçılık yapılabiliyor. Bununla beraber Keban Baraj Gölü, Karakaya Baraj Gölü, Adıyaman Çelikhan ilçesinde bulunan Çat Baraj Gölündeki üretimlerimiz de devam ediyor dedi.
    
     -Üretimin yüzde 70i Avrupaya satılıyor-
    
     Ayhan Şimşek, 2010 yılında yılda 30 bin ton balık işleme kapasitesine sahip fabrika kurduklarını, artık balıkları canlı değil, işlenmiş olarak satmaya ağırlık verdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
     Üretimini yapıp fabrikamızda işlemesini yapmış olduğumuz balıkların yüzde 70i Avrupa piyasasında. Balıkları Almanya, Hollanda, Polonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Buna Fransa da yeni dahil oldu. Rusyaya mal göndermeye başladık. Çalışmalarımız içerisinde Arap ülkeleri, Orta Doğu var. Geçmiş yıllarda Orta Doğuya gönderiyorduk, oradaki sıkıntılardan dolayı gönderemiyoruz. Ama Avrupanın çok ciddi anlamda talepleri var. Bu talepleri firma olarak karşılamakta zorlanmaya başladık.
     Birçok uluslararası kalite belgesine sahip olduklarını belirten, Üretmiş olduğumuz balıklar Avrupada en önde gelen marketlerin raflarını süslüyor. Biz 1996 senesinde hayal bile edemezken, bugün bunları yapıyoruz dedi.
     Şimşek, Avrupanın bizden en çok talep etmiş olduğu, bazı yerlerde isli balık olarak adlandırılan füme alabalık. Bunu talep etmesindeki sebep ise balığın pişirilme tarzı. Bu balıklar meşe ağacının ve kayın ağacının dumanıyla, 65 derece gibi bir sıcaklıkta pişiriliyor. Bunun özelliğiyse, balık pişerken içerisindeki protein ve vitamin kaybolmuyor ifadelerini kullandı.
     Alabalığın en çok Avrupada rağbet görmesini, buralarda balık yeme kültürüne bağlayan Şimşek, Avrupada nüfus özellikle yaşlı olduğundan dolayı, doktora gittiği zaman mutlaka balık yemesi gerektiğini söylüyor. Bu da ister istemez Avrupada bir balık yeme kültürünü oluşturuyor. Türkiyede ise bu balık yeme kültürü maalesef Avrupanın ancak ve ancak üçte biri civarında dedi.
     Ayhan Şimşek, firmalarının alabalık üretiminde Türkiye lideri konumuna geldiğini ve Türkiyenin de Avrupada ilk sırada yer aldığını açıkladı. Hedeflerinin 2023 yılında Elazığda yıllık 100 bin ton alabalık yetiştirilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, istihdam edilen insan sayısını da bin 500lerden 15-20 bine çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı:Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Kebandan Avrupaya alabalık ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER