Kapadokyadaki tarihi Üzümlü Kilise turizme açılacak

Kapadokyadaki tarihi Üzümlü Kilise turizme açılacak -Derinkuyu Kaymakamı Kutluca: Üzümlü Kilisenin hem ilçe turizminin gelişmesinde hem de kültürel faaliyetlerde kullanılması planlanıyor


NEVŞEHİR (A.A) - Osman Aytekin - Nevşehirin Derinkuyu ilçesinde bulunan tarihi Üzümlü Kilise turizme kazandırılacak.
     Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can Kutluca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın ilçeyi ziyareti sırasında talimatını verdiği Üzümlü Kilise olarak bilinen Aziz Theodoros Trion Kilisesinin, Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsisi işlemlerinin başladığını bildirdi.
     Kilisenin yıllardır atıl durumda bulunduğunu anımsatan Kutluca, Yakında turizm faaliyetlerinde yerini almasını beklediğimiz kilisenin, ilçemiz turizmine bundan sonra daha faydalı olacağına inanıyorum. Tarihi Üzümlü Kilisenin hem ilçe turizminin gelişmesinde hem de kültürel faaliyetlerde kullanılması planlanıyor dedi.
     Kilise ve civarındaki 16 adet dükkan ile 1 adet kafeteryanın Kaymakamlığın kontrolüne geçeceğini, Derinkuyu Yeraltı Şehri çevresinin fiziki olarak daha uygun bir biçimde ortaya çıkmasını ve turistin daha çok ilgisini çekerek, ilçede kalma süresinin artırılmasının planlandığını belirten Kutluca, Bakan Günayın kiliseden elde edilecek gelirin kiliseye harcanması talimatı verdiğini söyledi.
    
     -Aziz Theodoros Trion Kilisesi
    
     Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan 19. yüzyıla ait Üzümlü Kilise olarak da bilinen, çan kulesi de bulunan Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Ayastefanos Antlaşması gereği Osmanlılar tarafından savaş tazminatı karşılığı olarak Sultan Abdulmecid döneminde yapıldı.
     Kilisenin Yunanca kitabesinde şu ifadeler yer alıyor:
     Agios Theodoros Trionun bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendinin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hırıstiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendinin zahmetleriyle inşa edilmiştir.
     Agios Theodorosa ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun (Agios Theodoros) vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlikelerden korusun. Amin. Sene 1858 Mayıs 15...
     Özellikle yabancı turistlerin daha çok ilgisini çeken Aziz Theodoros Trion Kilisesi, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda, mimari plastik bezemelerinin zenginliği, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite ile de dikkat çekiyor.
     Kilisenin yapılışında Selçuklu mimarisinden etkilendiği belirtiliyor.
     Üzümlü Kilise, her yıl Mayıs ayında Fener Rum Patriği Bartemelosun da katıldığı bahar ayinine ev sahipliği yapıyor.
    
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Kapadokyadaki tarihi Üzümlü Kilise turizme açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER