Ispartada Şehir ve İslam Sempozyumu

Ispartada Şehir ve İslam Sempozyumu -Isparta Valisi Oğuz: -Şehirler insanların ruhuna ve tabiatına uygun şekillerde kurulmaya başladı


ISPARTA (A.A) - Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Hikmet ve Medeniyet Algıları Bağlamında: Şehir ve İslam Sempozyumu başladı.
     Isparta Valisi Memduh Oğuz, Barida Hotel Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehir ve medeniyet algısının önemli olduğunu söyledi. Şehrin medeniyetleşmesinde iletişim ve ulaşımın etkin rol üstlendiğini dile getiren Oğuz, İletişim ve ulaşımın geliştiği günümüzde beldeler ve köyler de şehirlerin bir mahallesi konumuna geldi. Şehirler insanların ruhuna ve tabiatına uygun şekillerde kurulmaya başladı dedi.
     SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise şehirleşme kavramının bir toplumun kültürünün somut boyutlarının mekanlara yansıtılması anlamına geldiğini söyledi.
     Şehirlerin kültür ve medeniyetten izler taşıdığını ifade eden İbicioğlu, Şehirlerin medeniyetlerle aralarında kurulan ilişki, bu şehirleri kitap gibi okumamızı gerektiriyor. Bazı şehirler bizleri anne kucağı gibi şefkatle karşılar. Bu şehirlerde yapmacıklık söz konusu değildir dedi.
     İslam şehirlerinde kendi mana ruhuna uygun olarak insanların kendilerinden izler taşıdığını ifade eden İbicioğlu, içinde barındırdığı insanların ruhuna uzak şehirlerin ise ölü şehirler olduğuna işaret etti. İbicioğlu, Müslüman nüfusun fazla olduğu yerlerin insanlığın yalnızlığını gideren mabet şehirler olduğunu kaydetti.
     Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu da sempozyumla farklı boyutlar üzerinde yeni şehirler oluşturma gayesindeki İslam medeniyetini belirleyen ve etkileyen dini algılamaların bugüne bakan yönlerinin araştırılmasını hedeflediklerini belirtti.
     Artık bilgi toplumuna dönüşen şehirlerde bir taraftan mekanın anlamı değiştiğini, diğer taraftan da zamanın hızlandığını söyleyen Hacınebioğlu, Küreselleşen dünyada şehir ve şehirleşme kavramlarının değişmesiyle oluşan çoğulcu düzen karşısında klasik çağlarda oluşmuş dini terminolojinin, kendisi hakkında eleştirel bir düşünce faaliyetine ihtiyacı olduğu görünmektedir. İslamın ilk çağlarındaki şehir, şehirleşme ve dindarlık anlayışlarıyla, modern dönem insanının dindarlık ve şehirleşme arasında kurduğu ilişki oldukça farklılaşmaktadır diye konuştu.
     SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Türcan da şehirlerin ve medeniyetlerin sürekli etkileşim halinde olduğunu, her medeniyetin şehirlerden yükseldiğini kaydetti.
     Türcan, Yesribin Medine olmasıyla başlayan İslam şehirciliğinin, ibadetten temizliğe, komşuluktan mahremiyete, sanattan felsefeye, yardımlaşmadan ticarete, yaşamdan ölüme bütün değerleri mimarisine nakşetmiş büyük bir medeniyeti temsil ettiğini anlattı.
     Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından bugün sunumlarla devam edecek.
     Sempozyuma, Harun Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, SDÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Numan Tamer, Prof. Dr. İskender Akkurt ile Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, fakülte dekanları, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler katıldı.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber Ispartada Şehir ve İslam Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER