Irkçı söyleme ceza, toplu sözleşmeye girdi

Irkçı söyleme ceza, toplu sözleşmeye girdi -Diyarbakır Sur Belediyesi ve Belediye-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, ırkçı söylemlerde bulunan personelin işten uzaklaştırılması maddesi de yer aldı (Fotoğraf


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Sur Belediyesi ve Belediye İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, ırkçı söylemlerde bulunan personelin işten uzaklaştırılması maddesi de yer aldı.
     Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile Belediye-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan, belediye hizmet binasında düzenlenen törende, toplu iş sözleşmesini imzaladı.
     Demirbaş, yaptığı açıklamada, tüm belediyeler içinde çalışanlarına en az maaş veren belediye olduklarını belirterek, belediyede hizmet veren personele bugüne kadar gösterdikleri katkı, emek ve çabaları için teşekkür etti.
     Bir işçinin evini ne zorlukla geçindirdiğini ve ne sıkıntılar çektiğini bildiğini ifade eden Demirbaş, Belki 9 yıl birtakım sıkıntılar yaşadık ama inanıyorum ki önümüzdeki süreçte yapacağımız planlama ile Sur Belediyesi geleceğin en zengin belediyesi olacaktır. Yaptığımız sözleşme gereği önemli bir aşamaya vardık. Arkadaşlarımızın genel artış olarak öngördükleri yüzde 8 olan zam oranını yüzde 9 olarak belirttik. Her ne kadar iş mahkemesi bize sıkıntı çıkarsa da biz emekçi arkadaşlarımızın izin süresini de bir gün artırdık dedi.
    
     -Irkçı ve nefret söylemlerini yasaklıyoruz-
    
     Demirbaş, toplu sözleşmede toplumsal alanda da birtakım kararlar aldıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:
     Kadına şiddet uygulayanın maaşını eşine veriyorduk. Bu Türkiyede yaygınlaştı ve artık hemen hemen tüm belediyelerde uygulanıyor. Sur Belediyesi yaptığı sözleşmelerle örnek oldu. Ermenice, Süryanice ve Kürtçeyi bilen, bu dillerde eğitim görenlere de işe almada kolaylık sağlıyorduk. Bu da Türkiyede bir ilkti ve hala uygulanıyor. 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü vesilesi ile halkların kardeşliğine katkı sağlaması için ırkçı söylemlerde bulunanların işten uzaklaştırılmasına karar verdik. Gün gelecek bu karar hem Türkiye, hem Ortadoğuda önemli olacak.
     Sözleşme gereği belediye çalışanları ırkçı söylemde bulunursa ilk iki suçta işten uzaklaştırma cezası verilecek, üçüncü kez aynı suçu işlediğinde iş akdi feshedilecek. Etnik, cinsel, dinsel, ırkçı ve nefret söylemi tavırlarında bulunan personele disiplin cezası verilecek. Birinci suçta 1 ay uzaklaştırma, ikincisinde 3 ay uzaklaştırma cezası verilecek personel, suçu üçüncü kez işlediğinde işten atılacak. Bu Türkiyede bir ilktir. Irkçı ve nefret söylemlerini yasaklıyoruz. Kürtler halkların kardeşliğine inanmıştır. Artık hiç bir halk başka halkı yasaklamasın. Bu Türkiyeye örnek olsun.
     Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Vezir Perişan ise, Sur Belediyesinin ekonomik olarak sıkıntı yaşadığının bilincinde olduklarını, bunlara rağmen Belediye Başkanı Demirbaşın emeğe verdiği değerden dolayı toplu iş sözleşmesi imzalanmasına imkan sağladığını söyledi.
     Ekonomik açıdan ziyade Türkiyede birçok ilki başlatmak adına ırkçı söylemlere yönelik cezayı toplu iş sözleşmesine aldıklarını ifade eden Perişan, Dileğimiz, kimsenin böyle bir davranış içinde bulunmaması. Şayet bulunursa da sözleşme gereği cezasını vereceğiz diye konuştu.
     Belediye bünyesinde çalışan 175 işçiyi kapsayan sözleşmede yer alan bazı maddeler şöyle:
     İş yerinde çalışan işçilerden, arkadaşlarına ve halka karşı etnik, dinsel, mezhepsel ve milliyetçi söylemlerde bulunanlar hakkında; birinci disiplinde 1 ay işten uzaklaştırma,ikinci disiplinde 3 ay işten uzaklaştırma, üçüncü disiplinde iş akdinin feshi. İşçiler, eşlerine şiddet uygularsa aldığı maaşın yarısı, şiddet gören eşine verilecek. Taraf sendika üyesi işçilerin günlük yevmiyelerine iş yerlerinde geçen beher hizmet yılı için geriye dönük olmak üzere 15 kuruş kıdem zammı ilave edilir. İşveren çalışan tüm işçilere günlük, aylık ve yıllık yüzde 9 zam vermeyi kabul eder.
    
     Muhabir: Cihan Eser / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Irkçı söyleme ceza, toplu sözleşmeye girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER