Hububat müdahale alım fiyatları açıklandı

Hububat müdahale alım fiyatları açıklandı -Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Çöklü: -2012de ilk kez 10 gün sonra çiftçiye ödeme yapılacak. Çiftçimizin bir güvencesi var. Ürününü değer fiyata satabilecek -Karatay


KONYA (A.A) - Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, 2012de ilk kez 10 gün sonra çiftçiye ödeme yapılacak. Çiftçimizin bir güvencesi var. Ürününü değer fiyata satabilecek dedi.
     Çöklü, açıklanan 2012 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ve hububat politikalarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin tarım politikalarına paralel olarak Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çiftçinin yanında olup, ürününü alması ve 10 gün içinde bedelini ödemesinin güzel bir gelişme olduğunu belirtti.
     Geçmiş yıllarda TMOnun ürün bedelini 1 ay sonra ödemeye başladığını ifade eden Çöklü, 2012de ilk kez 10 gün sonra çiftçiye ödeme yapılacak. Çiftçimizin bir güvencesi var. Ürününü değer fiyata satabilecek. Sıkıntıya düştüğünde TMO aracılığıyla devletin desteğini arkasında hissedebilecek. Bu nedenle açıklanan rakama diyecek bir şeyimiz yok. Açıklanan fiyat enflasyonun üzerinde. Altında bir rakam açıklansaydı mağdur olacaktık diye konuştu.
     Çiftçiye verilen diğer desteklerle birlikte buğdayın kilogram fiyatının 80 kuruşa kadar yükseldiğini gördüklerini anlatan Çöklü, çiftçiyi diğer girdilere gelen zamların etkilediğini söyledi.
     Çöklü, mazotta yüzde 30, gübrede ise yüzde 40lık artış yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bu bizi olumsuz etkiliyor. Hükümetimiz, bu yüksek zamları telafi edici primler verirse çiftçimizi memnun etmiş, para kazandırmış olur. Açıklanan taban fiyat çiftçi açısından olumlu. İnşallah geçen yılki kadar olmasa da bir rekolte bekliyoruz. Çiftçimizin sıkıntıya düşecek bir durumu yok. Kuraklığa düşenler için bir borç ertelemesi gelirse çiftçimiz daha da rahatlamış olur.
    
     -Kaliteli buğdayın fiyatının 80 kuruş olmasını bekliyorduk-
    
     Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş ise açıklanan fiyatın beklentilerinin altında kaldığını söyledi.
     Ton başına 665 lira olarak açıklanan rakamın buğdayın kalitesine göre daha da aşağıya düşeceğini aktaran Topbaş, Son yıllarda kaliteye yönelik çalışmalar yapılsa da hava şartları ve diğer nedenlerden dolayı kalite standardı oluşmamıştır. Dolayısıyla bizim buğdayımızın yüzde 80e yakını daha düşük fiyata satılacaktır. Bir yıl içinde akaryakıt, gübre gibi girdilere yapılan zamlar göz önüne alındığında, alım fiyatları çok düşük kalmıştır. Kaliteli buğdayın alım fiyatının 80 kuruş olmasını bekliyorduk.
    
     Muhabir: Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Hububat müdahale alım fiyatları açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER