Gümrük Kanununda yapılacak değişiklik

Gümrük Kanununda yapılacak değişiklik


KAYSERİ (A.A) - AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Plan ve Bütçe Komisyonunda bu hafta yapılan toplantıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
     Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Öksüzkaya, açıklamasında, Gümrük Kanunu ve ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde yapılan değişikliklerle, birlikler ve kooperatiflerin hesap işlem ve varlıkları ile mali tablolarını denetçilere denetletmek zorunda olacaklarını söyledi.
     Öksüzkaya, şunları kaydetti:
     Denetçiler, bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenen şart ve niteliklere sahip, serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve yeminli mali müşavir (YMM) kanununa göre ruhsat almış YMM veya SMMM unvanı taşıyan kişiler ile birlik, kooperatif veya bakanlıkta en az 10 yıl denetim elemanı olarak görev yapmış olanlar veya bunların hissesinin en az yüzde 50sine sahip oldukları denetim kuruluşları arasından genel kurulca seçilecek. Ayrıca, yapılacak yeni düzenleme kapsamında, Türk Ticaret Kanununa göre yapılan yevmiye defterinin kapanış onayı ile ilgili düzenlemeler de yapılacak. Bunun sonucunda da yönetim kurulu karar defterinin kapanış tasdikinin, kısa sürede yapılması sağlanarak çift defter tutulmasının önüne geçilecek.
     Ürün ticareti ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine öncülük eden tarım satış kooperatiflerinin piyasa şartlarında daha etkin ve verimli çalışmalarına imkan sağlanması için yapılacak değişiklikteki asıl amaç ise kooperatiflerin, şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk, etkinlik, verimlilik, iyi yönetişim gibi kurumsal yönetim ilkelerine uygun yönetilmelerinin sağlanması, kooperatif ve birlik organlarının, çalışma usul ve esasları, görev süreleri, seçimlerin yenilenmesi, denetim ve ücretlere ilişkin esaslarının belirlenmesidir.
    
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Gümrük Kanununda yapılacak değişiklik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER