Engelli istihdam etmeyen fabrikalara ceza

Engelli istihdam etmeyen fabrikalara ceza -Zonguldakta yasa gereği zorunlu oranda engelli çalıştırmayan kamu ve özel sektördeki fabrikalara, son iki yılda toplam 2 milyon 239 bin 129 lira ceza uygulandı -Zonguldak Çalışma ve İ


ZONGULDAK (A.A) - Ferdi Akıllı - Zonguldakta yasa gereği zorunlu oranda engelli çalıştırmayan kamu ve özel sektördeki fabrikalara son iki yılda toplam 2 milyon 239 bin 129 lira ceza uygulandı.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İş Kanununun ilgili maddesi hükmü gereğince kamuda her 50 işçi için yüzde 4, özel sektörde ise yine her 50 işçi için yüzde 3 oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğuna uymayan işletmelere para cezası uygulanıyor.
     Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu görevlilerince yapılan denetimler sırasında engelli istihdamına yönlendirilen firma sahipleri, uyarılara rağmen istihdam sağlamamaları durumunda çalıştırmadıkları her personel için bin 700 lira ceza ödüyor.
    
     -Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu-
    
     Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte engelli vatandaşların kamu ve özel sektörde işe yerleştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
     Engelli açığı oluşan iş yerinin, 5 iş günü içerisinde açığın oluştuğunu ve engelli işçi istediğini Çalışma ve İş Kurumuna bildirmekle yükümlü olduğunu anlatan Demirsu, şöyle konuştu:
     Müdürlüğümüzün çalışanları, iş yerlerini ziyaret ederek yasayla ilgili bilgiler verip uygulanmaması durumunda cezai işleme tabi tutulacaklarını anlatıyor. Ancak uyarılarımıza rağmen engelli istihdam etmemekte direnen işletmeler de oluyor. Geçen yıl yasa gereği çalıştırması gereken oranda engelli istihdam etmeyen kamu ve özel sektördeki fabrikalara 1 milyon 501 bin 945 lira ceza verdik. Bu yılın ilk 8 ayında özel ve kamudaki iş yerlerine 737 bin 184 lira ceza uygulandı. Son iki yılda engelli çalıştırmayan kamu ve özel sektördeki fabrikalara 2 milyon 239 bin 129 lira ceza uyguladık. İşletmelere çalıştırmadıkları her engelli için aylık kişi başına bin 700 lira ceza uyguluyoruz. İşletmelerimiz ceza ödemek yerine engelli istihdam etseler hem kendilerine yarar sağlayacaklar hem de bu vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımına yardımcı olacaklar. Yasanın emrettiği oranda istihdam sağlamayan işletmelere verilecek cezalar konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. İş yerlerimizden tek isteğimiz yasada öngörülen oranda ya da daha fazla engelli çalıştırmalarıdır. Kontrollerimiz bittikten sonra il müdürü olarak iş yerlerine ve fabrikalar inisiyatif kullanarak bir hafta veya 10 gün içerisinde engellilerin istihdamının sağlanmasına çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Engelli istihdam etmeyen fabrikalara ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER