Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Gümüşhanede: "(Altın) ithalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiyede olduğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel, gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz" -"Karaden


GÜMÜŞHANE (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiyede altın üretimini önümüzdeki yıl 36 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "İthalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiyede olduğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel, gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz" dedi.
     Bakan Yıldız, çeşitli ziyaret ve toplantılar için geldiği Gümüşhanede, Vali Yusuf Maydayı makamında ziyaret ederek ildeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiyede gitmediği çok az sayıda il kaldığını belirterek, Bugün Gümüşhanedeyiz. Tükettiğinden çok daha fazla, hatta 4-5 katı kadar üreten ilimizdeyiz. Dokusu ve yapısı sağlam insanımızın, Gümüşhaneli hemşehrilerimizin enerji sektörüne çok büyük katkısı var dedi.
     Gümüşhane Valiliği ve milletvekillerinin Maden Tetkik Arama (MTA) irtibat bürosu isteğini son derece makul karşıladıklarını ifade eden Bakan Yıldız, "MTA Bölge Müdürlüğü Gümüşhanede hangi statüde olursa olsun mutlaka bir irtibat bürosu kuracak. Gümüşhane ile yapılan çalışmalarını buradan sevk ve idare edecek" diye konuştu.
     Gümüşhanenin 1900lü yılların başında gümüş ve altın sikke basımı ve madenciliğin çok uzun dönemlerden beri yapıldığı bir il olduğunu dile getiren Yıldız, "Adı üzerinde, Gümüşhane. Altın, bakır, kurşun ve farklı metalik madenlerle alakalı rezervlerimiz var. Gümüşhanedeki rezervlerin yüzde 80den daha fazla ruhsatlandığını görüyoruz. Ruhsatlı işletmelerin yüzde 10lar civarında çalıştığını görüyoruz. Bu değerler Türkiye ortalamasının çok üzerinde. O yüzden buraya ayrı önem veriyoruz. Gerek MTA gerekse Maden İşleri ve Enerji İşleri Genel Müdürlüklerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, ilgili ve ilişkili kuruluşlarla bugün Gümüşhanedeyiz. Birçok yönü ile beraber bunu değerlendireceğiz" dedi.
     Bakan Yıldız, Türkiyede 2012de üretilen altının 23-24 ton olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     "İçinde bulunduğumuz yılda da 30 tonlara çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki yıl da hedefimiz 36 tonlara çıkmak. Bunun nerede ise beşte biri Gümüşhaneden çıkıyor. İthalatın önlenmesinde, cari açığın azaltılmasında en büyük katkı koyan illerden biri Gümüşhanedir. Toplam ithalatımıza baktığımızda halkımızın, vatandaşımızın alışkanlığı altın üzerinden tasarruf etmektir. İthalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiyede olduğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz. Tabii ki özel şirketlerimize düşen görevler de var. Özellikle çalıştıkları ve bulundukları ilin vergi dairelerine tabi olmalarını tavsiye ediyoruz. Meşakkatini çeken vatandaşımızın toplam vergiden, genel bütçeden aldığı payın artması son derece doğaldır, normal ve doğrudur. O açıdan gittiğimiz yerlerde, özellikle nüfusu 100-150 bin civarında olan bu tür illerimiz için bu gelirin daha da önemli olduğu kanaatindeyiz."
    
     -Karadenizdeki petrol arama çalışmaları-
    
     Bakan Yıldız, bir gazetecinin Karadenizdeki petrol aramalarıyla ilgili sorusu üzerine, Karadenizde, anlaştıkları özel şirketlerle sondaj çalışmaları yaptıklarını ve 2,5 milyar dolar harcadıklarını belirtti.
     Çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
     "Bizim 130 milyon dolara aldığımız 2 ve 3 boyutlu sismik yapabilen gemimiz de şu anda Karadenizde bir kısım alanları tarayacak. Bu alanlarda yaptığı çalışmalardan sonra da Akdeniz ve Kıbrıs taraflarına gidecek. Buradaki çalışmalarına devam edecek. Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz kendisinden çok fazla veri toplamayı planladığımız, çok ciddi oranda Türkiyenin envanterini çıkarabileceğimiz bir yapıyı bize sunacak.
     Karadenize teklif veren bütün uluslararası firmalarla çalışmaya açık olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Varsa teklifler bunları değerlendireceğimizi söylüyorum. Gerek ruhsatlı gerekse yeni alınacak ruhsatlarla beraber bu çalışmaları devam ettireceğiz. Ülkemiz 780 bin kilometrekare kara parçasıyla ama çok fazla telaffuz etmediğimiz 280 bin kilometrekare deniz parçasıyla da ciddi bir miktara sahibiz. O açıdan bizim buraları didik didik etmemiz gerekiyor. Yer altı zenginliklerini, tabi kaynakları açığa çıkarmamız lazım. Bununla alakalı da arkadaşlarım yoğun bir çaba sarf ediyorlar. Ümit ediyoruz ki bir veriye, bir rezerve rastlarız."
     Bakan Yıldız, Valilik şeref defterini imzaladı. Vali Mayda, Bakan Yıldıza üzerinde Osmanlı döneminde basılan gümüş sikkelerin bulunduğu plaket verdi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir - Osman Yetim - Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER