Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kastamonuda: -Türkiyenin hedefleri değişti. Mutlaka bulunduğumuz yerden daha güçlü bir yerde bulunmak zorundayız -Türkiye yalnız idaresi, sosyal yapısı ve ekonomisiyle değil, beyniyle,


KASTAMONU (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiyenin hedeflerinin değiştiğini belirterek, Mutlaka bulunduğumuz yerden daha güçlü bir yerde bulunmak zorundayız dedi.
     Kastamonu Üniversitesinde (KÜ), 7. kuruluş yılı etkinleri kapsamında düzenlenen törende konuşan Yıldız, medeniyetin beşiği Kastamonunun tarih ve Türk kültürünün mihenk taşlarından biri olduğunu belirtti.
     Yüzyıllar önce medrese ile başlayan eğitim kültürünün, şimdi üniversiteler aracılığıyla devam ettiğine işaret eden Yıldız, Osmanlının Anadoluda açtığı ilk lisenin Kastamonu Lisesi olduğunu vurguladı.
     Bu lisenin, yıllar sonra rektörlük binası olarak kullanılmasının sevinçle karşıladıklarını ifade eden Yıldız, 10 yıl önce 70 olan üniversite sayısının, şimdi 170i geçtiğini aktardı.
     Yıldız, 2002 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu belirterek, O dönem en büyük bütçe Milli Eğitim Bakanlığına ait değildi. Şu anda en büyük bütçe, eğitim kurumlarımızın diye konuştu.
     İnsana yapılan yatırımları çok önemsediklerini anlatan Yıldız, Devletten aylık 45 lira burs alan öğrencimize, 2013 yılı itibariyle aylık 280 lira burs veriyoruz. Ve yine eğitimde dikey boyutlu bir büyümeyle bugünlere geldik. Bunlar gerekliydi ama bunlar yeterli değil. Harçların artık alınmadığını biliyorsunuz. Fırsat eşitliğini sağlayacak adımları bütün illerimizde attık. 81 vilayetimizde şu anda üniversitelerimiz var ifadesini kullandı.
    
     -Türkiyenin hedefleri değişti-
    
     Bakan Yıldız, konuşmasında öğrencilere seslenerek, kendisinin de 1979 yılında üniversiteye başladığını, 1980de sağ sol kavgalarının olduğu dönemde kendilerine ne öğrenmek istediklerinden çok nereli ve neci olduklarının sorulduğunu aktardı.
     Türkiyenin bütün bu badireleri atlattığına dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:
     Artık, eğitimin, öğretimin konuşulduğu dönemlere geldik. Dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına giren 10 üniversitemiz var. Bu sayıyı artırmamız lazım. Çünkü her 4 yılda bir mezun olan öğrencinin, bilgilerini 2-4 yılda yenilemek zorunda olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bir bilişim çağında yaşıyoruz. Çok hızlı, kütüphanelerin daha ötesinde milyarlarca sayfalık bir internet ortamında bulunuyoruz. Türkiyenin hedefleri değişti. Mutlaka bulunduğumuz yerden daha güçlü bir yerde bulunmak zorundayız. Dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencileri, öğretmen ve akademisyen çevrelerimizle beraber, artık Türkiye mutlaka kabuğunu kırmak durumunda. Çünkü Türkiye yalnız idaresi, sosyal yapısı ve ekonomisiyle değil, beyniyle, zihniyle, kalbiyle, sağduyusu, basiretiyle ve sezgileriyle beraber büyüyor. Bu obez bir büyüme değil. Bulunduğumuz ortamında gerisinde değil, tam tersine ilerisinde bulunacağız. Ve yükselen bir trendin mutlaka önemli bir parçası olacağız.
    
     -Milleti Osmanlı artığı olarak gören bir zihniyet
    
     Yıldız, 1971 yılında, Itrinin vefatının 259. yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Konser Salonunda düzenlenmek istenen konserin, rejimi tehdit eden bir anlayıştır denilerek engellendiğini anımsattı.
     Konserin, dünya tarihinde, verileceği salonun ismi sebebiyle, ülke rejimini tehdit ettiği iddiasıyla iptal edilen ilk ve tek konser olarak literatüre geçtiğini vurgulayan Yıldız, Asıl sebep bu değildi. Milleti Osmanlı artığı olarak gören bir zihniyetin sonucuydu. UNESCO 2012 yılını Itri yılı ilan etti. Ve 11 Haziran 2012de bu konser aynı salonda icra edildi. Dünyanın takdir ettiği, hakkında çalışmalar yaptığı, ona özel bir yıl ilan ettiği bu büyük değerimiz Itrinin, nasıl bir rejim tehlikesi oluşturduğunu takdirlerinize bırakıyorum diye konuştu.
     Yıldız, Beethovenı, Mozartı bilen bir gençliğin aynı zamanda Itriden Dede Efendiden, Aşık Veyselden mutlaka anlıyor olması gerektiğini belirterek, öğrencilerin sadece aldıkları eğitimlerle değil aynı zamanda entelektüel birikimleriyle de hayata atılacaklarını kaydetti.
     Konuşmanın ardından KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından Bakan Yıldıza, fahri doktora unvanı belgesi verilerek, cüppe giydirildi.
     Törenin ardından, Bakan Yıldız ve davetliler öğrenci topluluklarına ait stantları gezdi.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş / Şengül Oymak
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER