Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: (Başkentgaz özelleştirilmesi) Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu anda yapmamız mümkün değil -Sayın Başbakanımıza Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla birlikte


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkentgazın düşük fiyatla özelleştirildiği iddialarına ilişkin, Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu anda yapmamız mümkün değil. Sayın Başbakanımıza Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna bunlar tartışılacak, getirileri götürüleri konuşulacak dedi.
     Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinin (ELDER) düzenlediği, 6. Sektör Toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
     Başkentgaz özelleştirilme ihalesinde teklifin düşük olduğu yönündeki iddialara ilişkin bir soru üzerine, ihaleye katılan firmalara, siyasi istikrara ve enerji sektörüne duydukları duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
     Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu anda yapmamız mümkün değil. Sayın Başbakanımıza Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna bunlar tartışılacak, getirileri götürüleri konuşulacak. Başkent Doğalgazda, Ankara Büyükşehir Belediyesinin hisseleri devredildikten sonra bir önceki ihaleye göre, değer daha da yükseldi. Bunun yatırımcıya güven vermesi açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Blok yüzde 100 hisse üzerinden buna bakıldı. Hemen ihaleden sonra bu tür yorumlar için biraz daha temkinli olması gerektiği kanaatindeyim. Maliye Bakanlığımız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla beraber bunu Sayın Başbakanımıza sunmuş olacağız. Ondan sonra kararı kamuoyu ile paylaşacağız. Kamunun en fazla menfaat sağladığı tercihi, tabi ki kamuoyu ile paylaşmış olacağız.
     -Özelleştirme gelirinin yarısından fazlası enerjiden-
    
     Yıldız, 2012 yılındaki 12 milyar dolarlık özelleştirmenin, yarısından fazlasının enerji sektöründeki özelleştirmelerden oluştuğunu, 2013 yılında da benzer bir yapının olmasını beklediklerini kaydetti.
     Bu noktada Kangal Termik Santralinin özelleştirmesinin gündemde olduğunu, yine Trakya ve İstanbul Bölgesi elektrik dağıtım özelleştirmesinin söz konusu olduğunu ve bu bölgelerdeki tüketimin hemen hemen Türkiye toplam elektrik tüketiminin yüzde 25ine karşılık geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:
     Hamitabat Santrali var orada. Onun pazar payı itibariyle yatırımcılarımıza cazip geleceği kanaatindeyim. Bizim 19 Şubatta da diğer dağıtım hizmetleri en fazla üzerinde durduğumuz Dicle gibi, Van Bölgesi gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi de konu olacak. Bunları tabi ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak dikkatle takip ediyoruz.
    
     -Termik santral yatırımlarına teşvik-
    
     Bakan Yıldız, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Konya Karapınarda bulunan linyit kömürü rezervine ilişkin bir soru üzerine de bulunan rezervin, Afşin-Elbistantan sonraki en büyük rezerv olduğunu kaydetti.
     Arama çalışmalarından çıkan sonuçtan büyük keyif aldıklarını ve burada bir havza planlaması Afşin-Elbistan modeline uygun bir şekilde kömürün bir program çerçevesinde çıkartılabildiği bir yapıya gidebileceklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
     Konya Karapınar, Konya Valiliği ile başlamak üzere bütün kurumlarımız çok istekliler. Vatandaşlarımız yerli kaynakla alakalı hassasiyetlerini gösteriyorlar. Konya ve diğer bölgelerde bulunan sanayicilerimizin bir konsorsiyum oluşturarak, uluslararası sermayeyle de buluşmak istediklerini biliyoruz. Bu konudaki tekliflerini getirdiler. Yerli kaynaklarımız adına 2023 yılına kadar 18 bin megawatlık yine kömür tesisleriyle alakalı elektrik tesislerini kurmayla ilgili ciddi bir yarış olacağı kanaatindeyim. Konya Karapınar en fazla önem verdiğimiz yerli kaynak. Buna 3 temel projeden biri olarak bakıyoruz. Eskişehir yakınlarında benzer bir rezervimiz var. İnşallah Türkiyede, bizim yerli kaynakla alakalı stratejilerimizin karşılığını bulacağı bir yatırım gözü ile bakıyoruz.
     Yıldız, bunun için bir teşvik uygulamasına gidilip gidilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir toplantı yaptıklarını bildirdi. Şu anda yerli kömürün çıkarılmasının zaten teşvik kapsamında olduğunu hatırlatan Yıldız, Yerli kömürden termik santralin kurulması ve elektrik üretilmesi teşvik kapsamında değil. En son geldiğimiz noktada kendileri de bunu uygun göndüler ve Sayın Başbakanımıza bu şekliyle arz ediyoruz. Hem yerli kömürün çıkarılmasını hem yerli kömürden elektrik üretilmesini teşvik kapsamına alıyoruz. Bu da yine yerli üretim adına çok faydalı bir konu olacak.
    
     -TPICin BOTAŞa devri-
    
     Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) bağlı Turkish Petroleum International Company (TPIC) adlı şirketin Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketine (BOTAŞ) devri konusunda bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, BOTAŞın da TPAOnun da uluslararası arenada daha çok büyümesini istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti.
     İçeride ise BOTAŞın bazı kontratlarını özel sektör ile paylaşarak bir nevi doğalgaz santrallerinde küçülmesini istiyoruz. Daha çok rekabetçi ortak oluşturması adına. TPAOnun petrol aramasıyla alakalı ciddi bir birikimi oluştu. TPIC de bunun içinde. Gerek doğalgaz gerekse petrol ile alakalı aktörlerimizi artırmak istiyoruz. Dolayısıyla TPICi BOTAŞ ile beraber gördüğümüz anda TPAO zaten çalışmalarına devam edecek. Bu bizim stratejilerimize uygun bir büyüme olacak. Uluslararası arenada bir çok milyar dolarlık proje var. BOTAŞ da bu tür projelere girmiş olacak. Biz, BOTAŞın eline daha çok argüman vermek istiyoruz. Vatandaşımızın doğalgazdaki tarifelerini uluslararası fiyat artışlarından korumak istiyoruz. Temel amaçlarımızdan birisi bu. Bunda BOTAŞın gelirlerini artırması da söz konusu olacak. Bizim yaptığımız bütün işlerde amaç, nihai tüketici olan vatandaşımıza fayda sağlamaktır.
    
     -Kabinedeki değişiklik-
    
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kabinede yapılan değişikliğe ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
     AK Partinin kurduğu bütün hükümetler son 10 yıla damgasını vurmuş ve siyasi tarihimizin en parlak dönemini oluşturmuştur. Başarısızlık veya başarıdan daha öte bir konu var burada. Tamamı başarı üzerine kurgulanan, bütün bakan arkadaşlarımızın bu manada bir birleriyle yarıştığı bir ortamdayız. Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tasarrufudur.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER