Emniyet Müdürü kardeşlik için Kürtçe öğreniyor

Emniyet Müdürü kardeşlik için Kürtçe öğreniyor -Diyarbakırda geçen yıl göreve başlayan ve halkla diyaloğu artırmak amacıyla Kürtçe öğrenen Emniyet Müdürü Recep Güven, polisin, sokaktaki insanın dilini öğrenmesi gerektiğine inanıyor


DİYARBAKIR (A.A) - Sema Kaplan - Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, özel ders alarak Kürtçe öğreniyor.
     Diyarbakırda geçen yıl göreve başlayan Emniyet Müdürü Güven, Kürtçe kurs düzenleme talebini ilettiği Emniyet Genel Müdürlüğünden olumlu yanıt gelmesi üzerine Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polislerle Kürtçe öğrenmeye başladı.
     Güven, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulundan geçen müfredat doğrultusunda sadece 3 derste öğrendiği bilgileri gayretiyle geliştirerek Kürtçeyi temel düzeyde öğrenmeyi başardı.
     Görevi nedeniyle sokakta bir araya geldiği vatandaşlarla diyalog kurabilecek düzeyde Kürtçe öğrenen Güven, kardeşinin dili olarak nitelendirdiği Kürtçeyi öğrenebilmenin hazzını yaşıyor.
     Recep Güven, yoğunluğu nedeniyle mesai saatleri dışında çoğu zaman makam odasında aldığı özel dersi geliştirmek için Kürtçe eğitim kitapları karıştırıyor, yanında Kürtçe sözlük taşıyor.
    
     -Kardeşimin dilini öğreniyorum-
    
     Sözlerine, kardeşimin dilini öğreniyorum diyerek başlayan Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakırda yaşayan insanların en az yüzde 65inin Kürtçe konuştuğunu belirterek, halkla daha kolay iletişim kurabilmek için Kürtçe kurs düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
     Bu kapsamda biri polis memurlarına diğeri müdürlere olmak üzere 2 ayrı kurs düzenlediklerini ifade eden Güven, yoğun çalışma temposundan dolayı kendisinin de özel ders ile Kürtçe öğrenmeye başladığını belirtti.
     Güven, daha huzurlu ve güzel bir Diyarbakır için vatandaşlarla daha yakın olmayı arzu ettiklerini vurguladı.
    
     -İngilizce öğrenmekten çok daha sıcak geliyor-
    
     Güven, sadece 3 derste öğrendikleriyle Kürtçe telaffuzun inceliklerini kavradığını, Kürtçe sözlük ve kitaplarla da bilgilerini daha ileriye taşıdığını söyledi.
     Derslere daha da ağırlık vererek Kürtçe diyalogları ilerletmeyi planladığını kaydeden Güven, karşılaştığı vatandaşlarla Kürtçe konuşarak pratik yaptığını belirtti.
     Güven, polisin sokaktaki insanla aynı dili konuşmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, İngilizce öğrenmekten çok daha sıcak geliyor. Kürtçeyi konuşmaya başlayınca o evin, o toplumun bir parçası oluyorsunuz. Size kucaklar ve gönüller açılıyor, o zaman hizmet etmek daha güzel daha da keyifli ve kolay oluyor. Zaten biz aslında aynı dili konuşuyoruz, sevgi dilini. Aynı ülkenin güzel insanlarıyız ama lehçe farkı varsa, dil farkı varsa onu da ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar birkaç vatandaşla Kürtçe konuştum. Bu hep hayal ettiğim bir şeydi, gerçekleştirmiş olduk dedi.
    
     -Sokaktaki insanla konuşabilecek kadar ilerletmeyi düşünüyorum-
    
     Kürtçeyi daha rahat öğrenebilmek ve daha rahat konuşabilmek için derste değişik formüller üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Güven, Ben göçmenim bizde h harfi bile yok. Kaldı ki gırtlaktan konuşmak zorluyor ama zamanla alışıyor insan. Bilim dili olarak değil de sokakta kullanılan dili öğrenmeye çalışıyorum. Kürtçe, nasılsınız, adınız ne, nerelisiniz- gibi diyalog kurabiliyorum. Sokaktaki insanla konuşacak kadar ilerletmeyi düşünüyorum. İnşallah kitap okuyacak hale de geliriz diye konuştu.
    
     -Temel düzeyi geçti-
    
     İl Emniyet Müdürü Güven ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polislere Kürtçe eğitim veren Sur Kaymakamlığı İlçe Proje Ofisinden Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Halil İçen de yalnızca 3 derste bir araya gelmelerine rağmen Güvenin Kürtçede büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.
     Güvenin Mardin Artuklu Üniversitesindeki öğretim üyelerince hazırlanan müfredat doğrultusunda Kürtçe öğrendiğini ifade eden İçen, eğitimi daha çok bilgisayar üzerinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     İçen, Güvenin Kürtçe konuşan bir insanla karşılaştığı zaman kendisini ifade edebilecek duruma geldiğine değinerek şöyle dedi:
     Yoğun olduğu için müdürümüze özel ders veriyorum. Müdürümüz günlük konuşma dilinin gerektirdiği tüm nitelikleri yansıtıyor. Bu biraz da kendi gayretiyle oluyor çünkü pek fazla çalışma imkanı bulamıyoruz. Kendisi evde de kitaplardan çalışıyor. Şu an temel düzeyi geçti. Kürtçeyi öğrenmede son derece gayretli ve bunun karşılığını da alıyor. Biraz daha çaba sarf ederse orta düzeyde Kürtçe konuşabilecek duruma geleceğine inanıyorum.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Emniyet Müdürü kardeşlik için Kürtçe öğreniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER