Eğitim

Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Uçan: Şubatta 30 bin, ağustosta 70 bin olmak üzere toplam 100 bin yeni öğretmen ataması için gereken yapılmalıdır


KÜTAHYA (A.A) - Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Kütahya Şube Başkanı Kamil Uçan, şubatta 30 bin, ağustosta 70 bin olmak üzere bu yıl toplam 100 bin yeni öğretmen ataması için gerekenin yapılması gerektiğini bildirdi.
     Uçan, yaptığı yazılı açıklamada, okul öncesi eğitim kurumları, ilk ve orta dereceli okullarda 2012-2013 eğitim öğretim yılı birinci döneminin sona erdiğini hatırlattı.
     Eğitim sistemi üzerinde uzun vadede önemli etkileri olacak değişikliklerin yaşandığı zaman dilimi olarak anılacak bu dönemde 4+4+4 diye bilinen yeni eğitim sisteminin hayata geçirildiğini, okula başlama yaşının düşürüldüğünü, lisenin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, din eğitimini de içerecek şekilde seçmeli dersler havuzunun genişletildiğini belirten Uçan, şöyle devam etti:
     Haftalık ders saatlerinde artış yapılmış, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması konusu ve Yükseköğretim Kurulu Yasası tartışmaya açılmış, üniversitelerdeki öğrencilere uygulanan zorunlu katkı payı, harçlar kaldırılmış, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardaki öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinde yetersiz ama önemli değişiklikler yapılmıştır. Eğitim sisteminin tek tipçilikten arındırılması adına önemli adımların atıldığı 2012-2013 eğitim öğretim yılının birinci döneminde eğitim çalışanlarını mağdur eden sorunlara ise köklü çözümler geliştirilmemiş ve sorunların önümüzdeki döneme devretmesine neden olunmuştur. Farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu personelinin ücretlerinde ek ödeme oranları üzerinden eşitleme yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmamış, öğretmen ve öğretim elemanları mağdur edilmiştir.
    
     -Nitelikli eğitim için öğretmenden tasarruf yapılamaz-
    
     Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gibi yönetmeliklerin değiştirilmediğini anımsatan Uçan, norm fazlası öğretmenlerin resen atama sürecinin durdurulması gerektiğini savundu.
     Özür durumundan yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin eşi ve çocuklarından ayrı yaşamaya devam ettiğini bildiren Uçan, şunları kaydetti:
     Eş durumu, öğrenim durumu ve sağlık durumu özrüne bağlı yer değişiklikleri şubat ayında yapılmalıdır. 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile öğretmen ihtiyacında artış olmuştur. Mevcut öğretmen sayısı yeterli gelmediği için eksiklik ücretli öğretmen uygulaması ile giderilmeye çalışılmaktadır. 2012-2013 eğitim öğretim yılı birinci döneminde ücretli çalışmaya razı olan öğretmen adaylarından bazıları, ikinci dönemin başlamasını takip eden günlerde bu yıl yapılması planlanan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) hazırlık için ayrılmayı seçecek, kalanlar ise hazırlıkla birlikte görevi de sürdürmeye devam edeceğinden kendisini yeterince sınıfa veremeyecektir. Eğitim en önemli iş, öğretmen ise eğitimin en önemli unsurudur. Nitelikli eğitim için öğretmenden tasarruf yapılamaz. Şubatta 30 bin, ağustosta 70 bin olmak üzere toplam 100 bin yeni öğretmen ataması için gereken yapılmalıdır.
     Uçan, bütçe sorunları artarak devam eden okullara kaynak ayrılması, alan değişikliği iptal taleplerini karşılanması, kamu çalışanlarına kıyafet serbestliği sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER