Dedesinin mezar taşını müzede buldu

Dedesinin mezar taşını müzede buldu -Mardinli esnaf Faruk Ucuz, kent müzesini gezerken, yazılarını okuduğu mezar taşının büyük dedesine ait olduğunu gördü -Haberi alan yakınları, müzeyi ziyaret ederek dedelerinin mezar taşı baş


MARDİN (A.A) - Şengül Oymak/İbrahim Sincar - Mardinli esnaf, kent müzesini gezerken, yazılarını okuduğu mezar taşının büyük dedesine ait olduğunu gördü.
     Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Müdürü Gani Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezar taşının kentin güneyinde yer alan ve kullanılmayan bir mezarlıkta bulduklarını kaydetti.
     Mezarın tahrip edildiğini, taşı uçurumun dibinde düşmek üzereyken bulduklarını ifade eden Tarkan, şunları söyledi:
     Kötü bir durumda olan mezar taşını mart ayında müzeye getirdik. Mezar taşını koruma altına aldık. Üstündeki Osmanlıca ve Arapça kitabenin çevirisini yaptırdık. Çeviri sonucunda bu mezar taşının Arapzade Muhammet Şakir Efendi adında Osmanlılar döneminde fetva katipliği yapmış bir şahsa ait olduğunu tespit ettik. 2 ay sonra müzeyi ziyarete gelen Faruk Ucuz ve ağabeyi bu mezar taşının 5. göbekten dedelerine ait olduğunu söyledi. Mezar taşıyla ilgili böyle ilginç bir olay yaşandı.
     Tarkan, müzede yaklaşık 10 tarihi mezar taşının bulunduğunu, Faruk Ucuzun dedesine ait olan mezar taşının da tescillendiğini bildirdi.
    
     -19 yüzyılın son çeyreğine ait bir mezar taşı
    
     Lise öğrencisi olduğu dönemde Mardin kültürüne çok ilgi duyduğunu, fırsat buldukça tarihi yerleri gezdiğini aktaran Tarkan, şöyle konuştu:
     Lise öğrencisi olduğum dönmede elimde kötü bir fotoğraf makinesi vardı. Bu mezar taşının fotoğrafını çekmiştim. Ve o mezarlıkta keşke bu mezar taşı bir müzede olsa ve korunsa demiştim. Yıllar sonra, yani 16 sene sonra müze müdürü oldum ve mezar taşını koruma altına aldık. Taşın özelliği, üstünde bir sarık olması. Osmanlılar döneminde bütün mezar taşlarında sarık olmaz. Mezar taşının sarıklı olması, bunun ilmiye sınıfından bir şahsa ait olduğunu gösteriyor. Başındaki sarık bunun sembolüdür. Bunun böyle bir özelliği var. Sarıklı olması diğer mezar taşlarından ayıran özelliğidir. 19. yüzyılın son çeyreğine ait bir mezar taşı.
    
     -Çok duygulandım ve şaşırdım-
    
     Mardinli esnaf Faruk Ucuz (45) da müzeye gezdiği sırada mezar taşının önünde bulunan Türkçe yazıyı okuduğunu belirtti.
     Yazıyı okuduğunda dedesinin mezar taşı olduğunu hemen anladığını dile getiren Ucuz, şunları belirtti:
     Hemen olayı Gani beye söyledim. Büyük dedeme ait mezar taşı olduğunu anlayınca çok duygulandım ve şaşırdım. Ayrıca büyük dedemin mezarı olduğunu bilmiyorduk. Bu sayede mezarı olduğunu öğrenmiş olduk. Mezarı düzeltmeyi, tekrar bir mezar taşı yapmayı düşünüyoruz. Dedemin babası oluyor. Bize hala Mardinde Muhammed Efendi Arabi ailesi derler. Mardinde hala büyük dedemin ismiyle tanınırız. Osmanlı döneminde fetva katibiymiş. Ben dedemden de babasının fetva katibi olduğunu duymuştum. Bize anlatmıştı. Müzede sergilendiği için çok duygulanıyorum. Bütün akrabalara müzede dedemizin mezar taşı olduğunu, mezarını bulduğumuzu söylüyorum. İstanbuldan bile akrabalar mezar taşını görmek için geliyor.
     Mezar taşının müzede sergilenmesinden büyük mutluluk duyduklarını bildiren Ucuz, Tarihi değeri olan mezar taşını müzeden almayı düşünmüyoruz. Sonuçta burada koruma altında. Zaten dedemin mezarının bulunduğu yere, benzer bir mezar taşı yaptıracağız dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Dedesinin mezar taşını müzede buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER