Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti üyesi Gündoğdu: "Biz, terör bitsin diye bir araya geldik. İnsanlar, akil adamları, Hazreti İbrahimin ateşine su taşıyan serçe olarak görüyorlar" -Heyet üyesi Koçyiğit:


KOCAELİ (A.A) - Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti üyesi Ahmet Gündoğdu, "Biz, terör bitsin diye bir araya geldik. İnsanlar, akil adamları, Hazreti İbrahimin ateşine su taşıyan serçe olarak görüyorlar" dedi.
     Kocaelide Kent Konseyi üyeleriyle bir araya gelen heyete yer alan Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, terörün bir güvenlik sorunu olduğunu söyledi.
     Zaman zaman ırkçılığın "kaşındığını" savunan Gündoğdu, kişilerin seçme şansı bulunmayan ırkından dolayı üstünlük sağlayacağı yapıya değil, insan olmasına bakan bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
     Gündoğdu, "Terör bitsin" diye bir araya geldiklerini ifade ederek, "İnsanlar, akil adamları, Hazreti İbrahimin ateşine su taşıyan serçe olarak görüyorlar" diye konuştu.
     Heyet üyesi Ali Bayramoğlu da akil insanların, siyasi alanın açılması projesi olduğunu dile getirerek, gelişmelerin, Kürt hareketini de yeniden yapılandıracağını vurguladı.
     Kürtlerin yaşadığı alanın siyaseten çoğulcu hale gelmesi gerektiğini, PKK gibi örgütlerin hakimiyetçi anlayışının kırılmasının da ancak böyle mümkün olabileceğine dikkati çeken Bayramoğlu, "Öcalan, bu noktaya geldi. Bütün veriler, Öcalanın, Kürt hareketini siyasi alanda yürütme niyeti olduğunu gösteriyor. Türk devleti de bunun topla tüfekle bitmeyeceğini gördü" ifadesini kullandı.
    
     -Hülya Koçyiğit-
    
     Heyet üyesi Hülya Koçyiğit de halkın olduğu gibi kendisinin de bazı endişeleri taşıdığına değinerek, "Türkiyenin gerçek meselelerinin başında, daha çok demokrat olabilmek var. Daha da açık fikrimizi konuşabilmek. Adaleti aramak, hak istemek, haklıyı öne çıkarabilmek... İlerleyebilmemiz, mesafe alabilmemiz, durduğumuz yerde saymamamız için toplu bir şekilde konuşabilmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.
     Bu ülkede sadece Kürtler ve Türklerin değil, Çerkez, Arnavut, Boşnak ve Ermenilerin de bulunduğunu vurgulayan Koçyiğit, şunları kaydetti:
     "Hepimiz inanmalıyız ki birlikte güç olabiliriz. Birlikte olabilmemiz için, birbirimize biraz daha anlayış, sağduyu, empatiyle yaklaşmayı ve birbirimizi dinlemeyi seçmeliyiz. Çünkü bu 30 yıl, endişeler, korkular, kavgalar yaşadık. Yola çıkış nedenim bu. Haklarımızı talep edebilmemiz için özgürlük diliyorum."
    
     -Mithat Sancar-
    
     Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti Başkan Vekili Mithat Sancar da Türkiyenin çok ciddi bir dönüşüm içinde olduğuna işaret ederek, bunun sadece PKK meselesiyle ilgili olmadığını söyledi.
     Sancar, 1990larda soğuk savaşın bitmesiyle dünyanın değiştiğini, Türkiyenin, o değişime, 10 yıllık gecikmeyle katıldığını dile getirerek, burada bulunma amaçlarından birinin de kaygıları öğrenmek olduğunu belirtti.
    
     -Katılımcıların görüşleri-
    
     Toplantıda söz alan Kocaeli Kent Konseyi Başkanı İbrahim Kahraman da süreçle ilgili vatandaşların endişe, soru ve önerilerini rapor halinde heyete sunacaklarını dile getirerek, "Bu sürece bir yangının söndürülmesi olarak bakıyor ve destekliyoruz" dedi.
     Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek ise 30 yıldır devam eden bir sürecin içerisinden barışa geçmenin zor olduğunu ifade ederek, bunun başarılması gerektiğini belirtti.
     Türkiyenin çok önemli bir karar verdiğini ifade eden Özbek, herkesin çözüm sürecine aktif olarak katılmasının önemine değindi.
     İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Çakmak da insanların silahlarla değil, fikirlerle konuşmalarından yana olduğunu dile getirerek, bu konuda yapılması gerekenlerin yerine getirilmesinin önemine dikkati çekti.
     Kızılay Kocaeli Şubesi Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu da barış istediklerini belirterek, "Hepimiz, birilerinin ötekileri ortadan kaldırmak gibi bir amacın olmamasını istiyoruz" diye konuştu.
     Heyet üyelerinden Ali Bayramoğlu, Mithat Sancar ve Levent Korkut, toplantının ardından geçtikleri İnsan Hakları Parkında güvercin uçurdu.
    
     Muhabir: Metin Girgin/Murat Paksoy
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER