Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyet Başkanı Taşgetiren: -"Halk, silahın devreden çıkmasını, memleketin huzur ve sükunete kavuşmasını, barışı istiyor, bunu gözlemledik" -Heyet üyesi Doğu Ergil: "Biz birbirimizden bu ka


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren, çözüm süreci ile ilgili yaptıkları görüşmelerde halkın barıştan yana tavır sergilediğini söyledi.
     Taşgetiren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya, Karaman, Kayseri ve Nevşehirde şehit aileleri, sivil toplum kuruluşları, akademisyen ve öğrencilerle görüşme imkanı bulduklarını söyledi.
     "Halk, silahın devreden çıkmasını, memleketin huzur ve sükunete kavuşmasını, barışı istiyor, bunu gözlemledik diyen Taşgetiren, şöyle konuştu:
     Ama bu işe İşçi Partisi, MHPnin bir boyutu, onlara bağlı sendikalar gibi bu işe politik yaklaşan gruplar var. Yani politik muhalefetlerini bu alana da taşıyorlar. Savaşın sürdürülmesinin hiç kimseye, ülkeye getirisi yok. İnsan kaybı oluyor, çok ciddi ekonomik değer kaybı oluyor. Bundan çıkmak lazım."
     Sürecin amacının terörü meşrulaştırmak, terörle herhangi bir toplum kesiminin meselelerini müzakere etmek olmadığını vurgulayan Taşgetiren, şöyle devam etti:
     "Bu süreç asla Abdullah Öcalana meşruiyet sağlamak değildir. Bu süreçte Abdullah Öcalan da ancak silahların kaldırılmasına bir katkısı varsa anlamlıdır. Onun dışında bir anlam taşımıyor. Yani sırf politik hesaplarla çok yüksek tonlu itirazlar, ihanet suçlamaları ülkede şehit sayısının artmasını sağlamaktan başka bir anlamı bulunmuyor. 3 aydan beri kan dökülmüyor. Bu bile bir kazançtır. Terör örgütüne kimsenin meşruiyet kazandırdığı yok. Olmamalıdır da buna biz de itiraz ederiz. O nedenle daha serin kanlı toplumsal barışı özendiren bir dil kullanılması, yaklaşım sergilenmesi gerekiyor."
    
     -"Şehit aileleri süreci destekliyor"-
    
     İlleri gezerken özellikle şehit ailelerini ve derneklerini ziyaret ettiklerini, onların görüş ve düşüncelerini aldıklarını, hassasiyetlerini paylaştıklarını ifade eden Taşgetiren, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Şehit aileleri süreci destekliyor. Bunu bireysel görüştüğümüz yerlerde de çok açık gördük. Dua ediyorlar. Bizim yarımız gitti, evladımız gitti başka annelerin canları gitmesin diyorlar. Bazı şehit derneklerinde problem var. Maalesef Nevşehirde de şehit derneklerini konuşturmadılar. Şehit derneği ancak o siyasal yapıya monte olursa önemli, ona monte olmayan şehit dernekleri tu kaka ediliyor. Bu da sağlıklı bir ruh halinin yansıması değil."
    
     -"Halkın düşüncelerini tespit ediyoruz"-
    
     Heyet üyesi Doğu Ergil de halkın resmi barışın ötesinde kendi barışını sağlamak için duygu, düşünce, korku, beklenti, ümit ve endişelerini tespit ettiklerini belirtti.
     Nevşehirde sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları görüşmede bir şehit ailesinin "Birbirimize düşmanlık ederek birbirimizi yok ettik" dediğini hatırlatan Ergül, şunları kaydetti:
     "Şehitlik mertebesi bir insanın ülkesi için milleti için yapabileceği fedakarlığın en uç noktası. Bundan daha öte bir fedakarlık yok. Bu fedakarlığın yanına bile yaklaşamamış insanlar, vatan, millet diye bağırıyor, şehit ailelerinin makul önerilerine bile karşı çıkıp onları susturmaya çalışıyor. Bundan daha büyük ahlaksızca çelişki olamaz. Bu ahlaksızca bir şey. Orada canını vermiş insanların çocukları ve ailelerine saygısızlık yapıp, Senin babanı kim öldürdü- Senin çocuğunu kim öldürdü- diyerek ondan nefret et istiyorlar. Şehit ailesi de bizi birbirimize düşüren bir düzen var, bu düzeni ortadan kaldıralım artık kimse kimseyi öldürmesin diyor. Onu susturmaya çalışıyorlar. Bu artık aklın sustuğu yerdir. Biz birbirimizden bu kadar kuşku, nefret duyacak bir hale gelmişsek hastalanmış bir toplumuz demektir. Bunun en kısa zamanda teşhisinin konulup tedavisinin yapılması lazım."
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER