Belde belediyelerinin kapatılması

Belde belediyelerinin kapatılması -Kapatılan Seyrek Belediyesinin eski başkanı Uçar: "AİHMde açtığımız davayı kazanacağımızdan yüzde 100 eminim" "Belde belediyelerinin 2014te yapılacak yerel seçimler öncesi yeniden var olacağına


İZMİR (A.A) - Türkiyede, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle kapatılan 243 belediye arasında yer alan Seyrek Belediyesinin eski başkanı Nurgül Uçar, 190 belediye başkanının imzasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) yeniden yargılama hakkı talebiyle açtıkları davayı kazanacaklarından yüzde 100 emin olduğunu belirtti.
     Uçar, düzenlediği basın toplantısıyla 243 belde belediyesinin kapatılmasına ilişkin CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan itirazın reddedilmesinin ardından 2009 yılında, kapatılan belde belediyelerinden 190ının belediye başkanı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde başlattıkları hukuk mücadelesinde gelinen nokta hakkında bilgi verdi.
     AİHMin dava başvurularını kabul ettiğini ve Türk hükümetinden savunma yapmasını istediğini ifade eden Uçar, bu süreçte AİHM bilirkişi raportörü olarak görev yapan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komitesinin 12-14 Şubat tarihlerinde Portekizin Caminha kentinde yaptığı konferansta da bu konunun ele alındığını söyledi.
     Uçar, konferansta, belediyelerin kapatılmasına karşı görüş olarak kendisinin, kapatılmanın gerekçeleri konusunda ise İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğanın dinlendiğini ifade ederek, yapılan sunumlar sonrasında komitenin, konunun yerinde ele alınması için 2 bağımsız raportörün görevlendirilmesini ve gerekiyorsa Avrupa Parlamentosuna taşınmasına karar verdiğini belirtti.
     Buna karşın gelinen noktada ise büyükşehir yasasında yapılan değişiklikle Türkiyede 1592 belediyenin daha 2014 yılında tüzel kişiliklerini kaybedeceğini dile getiren Uçar, büyükşehir düzenlemesinin doğru olmakla birlikte beldelerin ve köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasının ABnin "yerinden yönetim" ilkesine aykırı olduğunu savundu.
     Uçar, bu yeni kapatmalara karşı Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruların, ek gündemle mahkeme gündemine alındığına, kendi davalarının da AİHMde devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:
     "AİHMde açtığımız davayı kazanacağımızdan yüzde 100 eminim. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesinin de bu kez, büyükşehir düzenlemesini Anayasaya uygun bulsa da belediyelerin kapatılmasını aykırı bulmasını bekliyoruz. Bu iki dava birbirini etkileyecektir. Hangisi erken biterse diğeri için emsal teşkil edecektir. Belde belediyelerinin 2014te yapılacak yerel seçimler öncesi yeniden var olacağına inanıyorum."
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Belde belediyelerinin kapatılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER