Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır Dernekler Platformunca düzenlenen Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısında vatandaşlarla bir araya geldi -Toplantıya, din adamları, kanaat önderleri ve


DİYARBAKIR (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır Dernekler Platformunca düzenlenen Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısında din adamları, kanaat önderleri ve vatandaşlarla bir araya geldi.
     Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Kayapınar Kültür Merkezinde düzenlenen toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, akil insanlar heyetinin tarih boyunca çatışma ve şiddet yaşanan yerlerde uygulanan bir mekanizma olduğunu belirterek, "Komisyonların kimi yerde hakemlik, kimi yerde ara buluculuk, kimi yerde de şahitlik ve benzeri görevler üstlenmiştir" dedi.
     "Umuyor ve diliyorum ki; hiç birimiz bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Bu süreç barışla sonuçlanır. Kalıcı çözüme ve barışa hem devlet vatandaş ilişkisi açısından hem de toplumsal açıdan hep birlikte kavuşmuş oluruz" diyen Ensaroğlu, heyetlerin Türkiyenin her yerine dağıldıklarını, amaçlarının aldıkları görüşleri bir metne döküp bunu Ankaradaki karar alıcılara, siyasi partilere ve diğer bölgelere giden kişilere iletmek olduğunu belirtti.
     Ensaroğlu, şöyle konuştu:
     "Türkiyede oluşturulan komisyon toplumu sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için bilgilendirmekten ziyade, toplumun farklı kesimlerinden insanların düşüncelerini, beklentilerini, bakış açılarını ve endişelerini tespitine yönelik çalışıyor. Ankara, Diyarbakırda Kürtler ne istiyor, olaya nasıl bakıyor, ne gibi talep ve endişeleri var bunu öğrensin. Diğer bölgelere giden arkadaşlarımız da bu sorunla ilgili Güneydoğunun düşüncelerini, yaklaşımlarını öğrenerek çalışmalarını ona göre yürütüyor olsunlar. Bu konuda vatandaşların söyleyecekleri çok önemli"
    
     -"Bize yol göstermeniz önemli"-
    
     Kürt meselesinde bir yönüyle fazla bilinmeyenin bulunmadığını ifade eden Ensaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "O nedenle yıllardan beri karşılaştığımız dertleri paylaşmaktan çok, bundan sonrası için bize projeksiyon tutmanız ve yol göstermeniz önemli. Yani ne yapılırsa kalıcı çözüm olur- Ne yapılırsa size göre gerçekten barış olur- Önerilerinizin en değerli olanı budur. Yoksa yıllardır bu sorunu kendi aramızda konuşuyoruz. Aynı şeyi belki Karadeniz ve İç Anadoluda çalışıyor olsaydım söylemezdim. Yani oralarda bu sorunla ilgili bilinmeyen çok şey olduğu için ya da yanlış bilinen çok şey olduğu için neler olup bittiğiyle ilgili çok şey konuşmak gerekir ama Diyarbakırda biraz da geleceğe bakmak ve unutmamamız gerekenden çok, bundan sonra nelere ihtiyaç olduğu ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili sizleri dinlemeyi tercih ediyoruz."
     Aralarında din adamları, kanaat önderleri ve kadınların da bulunduğu vatandaşlar toplantıya yoğun ilgi gösterdi. Salona, "Barışın kaybedeni olmaz" yazılı pankart asıldı.
     Heyet üyeleri, kendilerine hediye edilen poşuları boyunlarına taktı.
     Toplantıda, çok sayıda vatandaş, geçmişte neler yaşadıkları ile çözüm sürecine dair görüşlerini aktardı. Toplantı, daha sonra basına kapalı sürdü.
     Heyette yer alan Yılmaz Erdoğan, Lami Özgen ve Ahmet Faruk Ünsal toplantıya katılmadı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - İbrahim Yakut / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER