Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Ensaroğlu: "Bölgede zaten çözüm sürecine verilen destek yüzde 90ları buluyor" -"Bizim burada halkı bir şeye ikna etmemiz değil, tam tersine halkın talep ve beklentile


DİYARBAKIR (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, bölgede çözüm sürecine verilen desteğin yüzde 90ları bulduğunu söyledi.
     Komisyonun Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki çalışmalarını başlatmak üzere Diyarbakıra gelen Ensaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerle bu akşam Diyarbakırda bir araya gelerek, spesifik ve bölgesel olarak komisyonun misyonu, işlevi, hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir çalışma programı ve takvim uygulayacaklarını belirleyeceklerini belirtti.
     Ensaroğlu, çalışma takvimini yarın saat 11.00de düzenleyecekleri basın toplantısı ile kamuoyuna duyuracaklarını ifade ederek, daha sonra da Diyarbakırdaki çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.
     "Amacımız daha çok buralardaki tüm toplumsal, siyasal, ideolojik, etnik ve dini ne kadar farklı unsur ve dinamik varsa tamamına ulaşarak bunların duyarlılıklarını, beklentilerini, kaygılarını, taleplerini derlemek, hem karar alıcılara iletmek hem de kamuoyunun geri kalan kesimini bilgilendirmektir" diyen Ensaroğlu, diğer bölgelerde çalışan komisyonların derlediği talep, görüş ve kaygıları da bölgeye ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
     Temel amaçlarının sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi olduğuna dikkati çeken Ensaroğlu, "Bölgede zaten çözüm sürecine verilen destek yüzde 90ları buluyor. Bizim burada halkı bir şeye ikna etmemiz değil, tam tersine halkın talep ve beklentilerini derleyip toplumun geri kalan kesimine iletmemiz gerekiyor. Zannediyorum bizim bir şeyler anlatmaktan ziyade dinlememiz gerekecek. Bunlar tabi kişisel ön görülerim" diye konuştu.
    
     -Diğer komisyonlarla işbirliği-
    
     Ensaroğlu, çalışmaların hem bir senkronizasyona hem de bir koordinasyona ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
     "Eğer biz Karadeniz, Ege, Marmara ve İç Anadoludaki farklı duyarlılıkları, buradaki taleplerle taban tabana zıt kimi kaygıları, korkuları zamanında öğrenip de buradaki insanlarla da paylaşabilirsek zannediyorum herkes kendi düşüncesi, kaygısı ve talebini gözden geçirme ve bu sürece vermesi gereken desteği biraz daha kararlı verme imkanına sahip olur. Dolmabahçedeki toplantıda genel bir eğilim belirmişti. Bir komisyon diğer tüm komisyonların yaptığı çalışmalardan, raporlardan zamanında haberdar olsun, ona göre de kendi çalışmalarında bir revizyon ya da değişiklik yapacaksa gözden geçirip uyarlayabilsin diye."
    
     -2 aylık bir çalışma programı olacak-
    
     Toplumda komisyonla ilgili olumlu bir algı olduğunu ifade eden Ensaroğlu, barış süreçlerinin şiddet, çatışma ve savaş süreçlerinden çok daha zorlu olduğunu, çok daha fazla sabır gerektirdiğini belirtti.
     Ensaroğlu, "Bir daha kan akmaması, bir tek kişinin dahi burnunun kanamaması için elbette acele etmeye ihtiyaç var ama fazla acelecilik, zamana aşırı derecede yaymak konusundaki dengenin, sürecin yoğunluğunu ve motivasyonunu yitirmemesi adına iyi kurulması gerekiyor. Tüm komisyonlar ilk etapta, kendi bölgelerindeki illeri en azından 2 aylık bir zaman içinde ilk çalışma programları açısından tamamlamak ve bir rapor çıkarmak hedefinde. Şimdilik 2 aylık bir çalışma programı yapacağız" diye konuştu.
     Komisyon üyelerinin zaman ayırabilmesi halinde tüm illere birlikte gitmek istediklerini kaydeden Ensaroğlu, komisyon üyeleriyle bu akşamki toplantıda buna karar vereceklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan / Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER