Bursanın tarihi yapıları yeniden hayat buluyor

Bursanın tarihi yapıları yeniden hayat buluyor -Restorasyonu tamamlanan Emir Sultan Hamamı ve Emir Buhari Tekkesi, kültür merkezi olarak hizmete girdi


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Emir Sultan Kentsel Dönüşüm Projesi içinde yer alan Emir Sultan Hamamı ve Emir Buhari Tekkesi, yapılan restorasyonun ardından, Emir Sultan Hamamı Sanat Evi ve Buhari Kültür Merkezi olarak hizmete açıldı.
     Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışta, Bursaya değer katan, kimliğini oluşturan, toplumsal hayata önemli katkılar sağlayan tarihi mirası, bir bir gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.
     Emir Sultanın Bursa için ifade ettiği anlamın kitaplara sığmayacak kadar büyük olduğunu vurgulayan Altepe, Şehrimizin manevi mimarı olan Emir Sultan, bu topraklarda sevgi, hoşgörü ve dostluk kavramlarının içselleştirilmesinde etkin rol üstlenmiş bir şahsiyettir dedi.
     Emir Sultan Hamamı ile Emir Buhari Tekkesinin restorasyon çalışmalarını yaptıklarını, burayı sanat ve kültür merkezi olarak işlevlendirerek hizmete sunduklarını kaydeden Altepe, kentin her alanda daha yaşanabilir, sağlıklı, çağdaş bir kent olma yolunda hızla geliştiğini bildirdi.
     Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de son 8-10 yılda belediyelerin de hizmetlerde adeta tarih yazdığını belirtti.
     Cumalıkızık evlerinden Balabanbey Kalesine kadar yüzlerce eseri ayağa kaldırdıklarını dile getiren Keskin, Bize bu konuda yol gösteren Başbakanımız eğer Emlak vergilerinin yüzde 10nu tarihi eserlere ayırın demesiydi bunlar kolay olmazdı diye konuştu.
     Konuşmaların ardından merkez, törene katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Altepe ve Keskin tarafından açıldı.
     Emir Sultan Hamamı Sanat Merkezi ve Emir Buhari Kültür Merkezini gezen Kurtulmuşa, kursiyerler tarafından hazırlanan tablo ve çini hediye edildi.
    
     -Emir Buhari Tekkesi ve Emir Sultan Hamamı-
    
     Emir Sultanın sağlığında yaptırılan tekke, 1925 yılında tekkelerin kapatılmasının ardından bünyesindeki selamlık binasının yerine, Emir Buhari İlkokulu inşa edildi.
     1979 yılında harem kısmı yıkılan tekke, 2011 yılında büyükşehir belediyesince orijinal ölçülerde yeniden yapıldı.
     Emir Sultan Hamamı ise Emir Sultan Camisinin güneyinde yer alan tek hamam olarak biliniyor. Hamamın, Emir Sultanın eşi Hundi Hatun tarafından 1426 yılında yaptırıldığı kayıtlarda yer alıyor.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Bursanın tarihi yapıları yeniden hayat buluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER