1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi, 1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Mesajda, AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2011 yılı raporunda dünyada 2011 yılında bir günde 7000den fazla kişinin HIV ile enfekte olduğunu belirtti.
     Dünyada 34 milyon kişide HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2011 yılı içinde 1,7 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü belirtilen mesajda, şu ifadelere yer verildi:
     HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile, HIV/AIDS hastalığında ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür.
     Bulaşma yollarına bakılacak olursa üst düzeyde bir bulaşıcılığı yoktur. Ama mutlaka korunulması gerekmektedir. HIV tek başına yaşamını idame edemeyen mutlaka konak ihtiyacı olan bir virüstür. Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korumada yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvıları ile olmaktadır. Bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek; tokalaşmak; ortak duş banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla; aynı ortamı paylaşmakla; giysileri ortak kullanmakla; tabak, çatal, kaşık paylaşılmasıyla; telefon kulaklığı, kapı tokmağı ile; sivrisinek, böcek, arı sokmasıyla bulaşmaz. HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşır.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER