Bölge Buluşmaları Toplantısı (2)

Bölge Buluşmaları Toplantısı (2) -Ekonomi Bakanı Çağlayan: -"Kapatma komisyonu tam bir kasti faul, çelme atma modeli. Allah korkusu olsun biraz insanda, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir usul yok" -"Bugün Türkiyenin dünyada ih


ANTALYA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankacılık sektörünün Merkez Bankasının faiz indirimini tüketicilere yansıtmadığını belirterek, "Kapatma komisyonu tam bir kasti faul, çelme atma modeli. Allah korkusu olsun biraz insanda, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir usul yok" dedi.
     Hürriyet Gazetesinin Antalyada bir otelde düzenlediği Bölge Buluşmaları Toplantısında konuşan Bakan Çağlayan, siyasete atılmadan önce 27 yıl sanayicilik yaptığını, Antalyanın kendi iş hayatında bir dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.
     Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın turizme getirdiği desteklerin kendi şirketinin gelişmesine çok katkı sağladığını anlatan Çağlayan, "Antalyada turizmin dünyaya açılmasıyla benim firmamın hassasiyeti ortaya çıktı. Antalyanın birçok büyük tesisini benim firmam yaptı. Rahmetli Özal, o tarihte bu teşvikleri getirmeseydi biz hala babamızdan, dedemizden kalan sistemlerle sanayiye devam edecektik" diye konuştu.
     Turizmin yanı sıra tarım, ticaret, sanayide de adından söz ettiren Antalyanın yıllık ihracatının 978 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirten Çağlayan, "Antalya, Türkiyenin 17nci büyük ihracatçı ili. Ben, Antalyaya 17nciliği yakıştıramıyorum. İstiyorum ki Antalya, ihracatta ilk 10da olsun, 1 milyar doları devirsin" dedi.
    
     -241 gümrük bölgesine ihracat yapan ülke-
    
     Çağlayan, Türkiye ihracatının takdire şayan bir gelişme içinde olduğunu, ekonomik büyümeye büyük katkı sağladığını anlatarak, bugün dünyanın 241 gümrük bölgesine ihracat yapılır hale gelindiğini bildirdi.
     Avrupanın, Türkiye ihracatı içindeki payının yüzde 50lerden yüzde 38lere kadar düştüğünü ifade eden Çağlayan, "Bunu fellik fellik, adım adım tüm dünyayı dolaşarak yaptık. Son 4 yıldaki pazar çeşitlendirmesini yapmamış olsaydık bugün ihracatta 42 milyar doları bile elde edemezdik" diye konuştu.
     Çağlayan, "Bugün Türkiyenin dünyada ihracat yapmadığı iki ülke kaldı; Mikronezya ve Nauro. Bilmem bileniniz var mı nerede olduğunu. Asya Pasifikte toplu iğne başı büyüklüğünde iki ülke ama bu iki ülkeye bu yıl içinde mutlaka ihracat yapacağız ve dünyada Türk ürününün girmediği hiçbir gümrük bölgesi bırakmayacağız" dedi.
    
     -"KOBİlerin desteklenmesi gerekiyor"-
    
     KOBİlerin, ekonominin fidanlığı olduğunu kaydeden Çağlayan, bu fidanlığa ne kadar iyi bakılırsa o kadar iyi bir orman oluşturulabileceğini söyledi.
     KOBİlerin ucuz finansmana erişmekte biraz zorlandığını dile getiren Çağlayan, bankacılık sektörünün mutlaka KOBİleri desteklemesi gerektiğini kaydetti.
     Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimi ile aynı gün borsanın 92 bine çıktığını, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili pozitif şeyler söylemeye başladıklarını, bankaların bunu görmeleri gerektiğine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:
     "Bankacılık sektörü Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimini, kendilerinden kredi kullanan vatandaş ve işletmelere yansıtmıyor. İstedikleri faizi dayatıyorlar. Gözünü aşırı hırs bürümüş, kar etmekten başka hiçbir şey düşünmeyen bankacılık sektörünün biraz vicdana gelmesi gerekir. Artık BDDKnın da uykudan uyanması gerekiyor. Bankalar, hala eski alışkanlıklarını devam ettirmek istiyor. Faizlerin düşmesiyle kredisini revize etmeye çalışanların önüne koca bir set koyuyorlar. Kapatma komisyonu tam bir kasti faul, çelme atma modeli. Allah korkusu olsun biraz insanda, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir usul yok."
    
     -"14 Mayısta Türkiye, IMFden boşanıyor"-
    
     Türkiye ekonomisinin fren yapmadığı, gaza bastığı sürece büyümesini devam ettireceğine işaret eden Çağlayan, şunları söyledi:
     "Dünyadaki gelişmeler elbette etkileyecek ama ümit ediyorum Türkiye hızla dünyadan ayrışacak. 5-6 gün sonra Türkiye yeni bir bağımsızlığı yaşayacak. Ben, IMFden 1 milyar dolar borç alabilmek için bir uçak dolusu iş adamı olarak ABDye gitmiş insanlardan biriyim. Türkiye o tarihte IMFden 1 milyar dolar borç almasa memurunun maaşını ödeyemeyecekti. Sokaktaki simitçi bile IMFnin Türkiyedeki 9uncu sıradaki memurunun adını bilirdi. Carlo Cotarelliyi bilmeyen yoktur Türkiyede. Şimdi size soruyorum, IMFnin Türkiyedeki temsilcisinin adını biliyor musunuz- samimiyetimle söylüyorum, ben bilmiyorum.
     Bugün dünyada birçok ülkenin IMF bastonuyla ayakta durduğu bir ortamda Türkiye, 14 Mayısta IMFden boşanıyor. Önümüzdeki hafta masadaki roller değişiyor, IMFnin kapısında borçlanmak için bekleyen bir ülke yok artık. Bırakın borç almayı, 5 milyar dolar borç verebilecek ülke haline geldik. Bunları hayal bile edemezdik."
    
     -Çözüm süreci-
    
     Çözüm süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, Türkiyede bundan 30 yıl kadar önce Türk-Kürt, Alevi-Sünni gibi ayrımların bulunmadığını, bunların 30 yılda Türkiyenin önüne konulmuş bir tuzak olduğunu ifade ederek, "İnşallah bu Anneler Günü öyle bir gün olacak ki artık anaların gözünün yaşı akmayacak" dedi.
     Türkiyenin bugün böyle bir fırsatı yakaladığını belirten Çağlayan, bu imkanla Türkiyenin terör belasından kurtulacağını, 2023 gelmeden 2023 hedeflerinin yakalayacağına inandığını sözlerine ekledi.
     Toplantıya Çağlayanın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Hürriyet Gazetesinin yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bölge Buluşmaları Toplantısı (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER