Bingölde içme suyu şebekesi yenileme çalışmaları

Bingölde içme suyu şebekesi yenileme çalışmaları -Belediye Başkanı Atalay: Bingöl halkı şişe suyundan daha kaliteli suyu evindeki çeşmeden içecek


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, kentin içme suyu şebekesinin asbest borulardan arındırıldığını belirterek, Bingöl halkı piyasada satılan şişe suyundan daha kaliteli suyu evindeki çeşmeden içecek dedi.
     Yapımı devam eden içme suyu şebekesi yenileme çalışmaları kapsamında yaptırılan su depolarının inşaatında inceleme yapan Belediye Başkanı Atalay, burada yaptığı açıklamada, Kürük, Metan ve Mirzan kaynaklarından kente saniyede 380 litre akan suyun depolanması için 16 bin ton kapasiteli 4 yeni su deposu yaptırdıklarını söyledi.
     Mevcut depoların 40 yıl önce yapıldığını anımsatan Başkan Atalay, ekonomik ömürlerini tamamlamış eski depoları yenilediklerini belirterek, depoların tamamlanmasıyla birlikte kentin 2 günlük su ihtiyacını depolamış olacaklarını kaydetti.
     Atalay, şöyle konuştu:
     Mevcut depolarımız 40 yıl önce yapılan depolardı. Şehre yetmeyen ve eskimiş depolardı. Bu depolarımızı da 4 tane olarak yeniliyoruz. Su Deposu Tepesi ve Gözer köyünde 4er bin tonluk, Az Tepesinde 3 bin tonluk, Yenişehir Mahallesinde ise 5 bin tonluk olmak üzere 4 yeni depo yapıyoruz. 16 bin ton kapasitesine sahip bu 4 depo, Bingölün 2 günlük su ihtiyacını karşılayacak. Eski depolar toplam 3 bin ton kapasiteliydi. Bir arıza ve olumsuzluk durumunda bu depolar Bingölün 2 günlük zaruri su ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir.
     Bingöl her alanda altyapısını yeniliyor. Asbest boruları değiştiriyoruz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu sorundan da kurtulmuş oluyoruz. Bingölün içme suyu, 2013 yılı sonunda bugün piyasada satılan pet şişeli su kalitesinde olacak. Gerçekten Bingöl halkı piyasada satılan şişe suyundan daha kaliteli suyu evindeki çeşmeden içmiş olacak. Çünkü mevcut şebekeden yağmurlu havalarda çatlayan borulardan sızma oluyor. Yeni boruların dayanma süresi 100 yıldır. Polietilen boruda hiçbir şekilde çatlama sızdırma olasılığı yok.
    
     -Su kaçağı önlenecek-
    
     Başkan Atalay, içme suyu şebekesinin yenilenmesiyle birlikte kaçak suyla daha etkin mücadele etmek için Su Yönetim Sistemi olarak da bilinen Scala sistemini devreye koyacaklarını ifade ederek, Bingölde kaçak ve kayıp su oranının yüzde 50 civarında olduğunu söyledi.
     Kentin susuz kalmasını önlemek için her türlü tedbirin alınacağını belirten Atalay, şöyle konuştu:
     İçme suyu şebekesi ile birlikte scala sistemi dediğimiz, kaçağı önleme adına bir tedbirler bütünü olan sistemi kuracağız. Bu sistem yapıldığı zaman herhangi bir noktada gerçekleşen kaçak teşebbüsünde idaremiz haberdar olup anında müdahale etme şansı bulacak. Abone bağlantıları yapılırken her binanın girişine 1 tane olması gerekirken, 4 tane bağlantı yapılmışsa onları da kesmiş oluyoruz. Bu sistemle birlikte, neredeyse yarıya yakını şebeke kaçağı ve kaçak kullanıma giden suyun yüzde 100ünü kullanmış ve sudaki sıkıntıyı köklü bir şekilde çözmüş olacağız.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik/Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bingölde içme suyu şebekesi yenileme çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER