Balkan Türklerinden çözüm sürecine destek

Balkan Türklerinden çözüm sürecine destek -Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selimler: "İnşallah bir aksilik olmaz, bu çözüm süreci nihayetine erer. Çünkü yeter diyoruz, bu kan dökülmesin" -Ege Balkan Rumeli


İZMİR (A.A) - Ufuk Kırabalı - Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ekrem Selimler, akan kanın artık durmasını istediklerini belirterek, çözüm sürecinin bir aksilik olmadan nihayete ermesini dilediklerini söyledi.
     Balkan göçmenlerinin kurduğu dernekleri bir araya getiren Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu ile Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu, çözüm sürecine ilişkin görüşlerini AA muhabirine anlattı.
     Selimler, 13 Balkan derneğini bir çatı altında toplayan federasyonlarının, bir sivil toplum örgütü olarak siyaset üstü duruşlarını bozmadan ülkeye hizmet amacıyla faaliyetler yürüttüğünü ifade etti.
     Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün, "Rumeli, kaybedilmiş toprakların birer hatırasıdır, onlar evladı Fatihandır" sözünü hatırlatan Selimler, bu sözü kendilerine çok yakıştırdıklarını ve "evladı Fatihan" kültürünü benimsediklerini bildirdi.
     Selimler, "Evladı Fatihan" kültürünün, hoşgörü ve kültürlerarası diyaloğu bünyesinde barındırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
     "Bizlerin dedeleri 600 yıl boyunca Balkanlarda çok farklı din, dil, ırktan insanlarla gayet güzel bir şekilde uzun yıllar yaşamışlardır. Fatih Sultan Mehmet Han Bosnayı fethettiğinde, bir fermanı var; kimsenin ırkından dininden dolayı sıkıntı yaşamayacağına dair. Bu ferman, Bosnada bırakın camileri, kiliselerde bile asılı vaziyette yer almaktadır. Bu yüzden bizler siyaseten değil, bu açılımı senelerdir söylüyoruz. Sırpıyla Rumuyla Hırvatıyla hiçbir sorun olmadan senelerce yaşamış neslin torunları olarak, Türkiyede hiçbir kimseyle hiçbir kültürle, Kürtlerle Zazalarla ne derseniz deyin, hiçbir sorun olmadan, bu evladı Fatihan kültürüyle yaşanması gerektiğini düşünüyoruz."
     Bu düşünceyle bünyelerinde daha önce "Rumeliden Anadoluya Kültürlerarası Diyalog Derneği" kurduklarını ve yurdun en batısından en doğusuna kültür köprüleri oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Selimler, Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanının yaptığı açıklamayı yerinde buluyoruz. İnşallah bir aksilik olmaz, bu çözüm süreci nihayetine erer. Çünkü yeter diyoruz, bu kan dökülmesin artık. Bunu derken de tek vatan, tek millet, tek bayrak diyoruz. Bizim, Balkan göçmenlerinin, olmazsa olmazları bunlar diye konuştu.
    
     -"Balkan göçmenleri savaşın ne demek olduğunu bilir"-
    
     Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu da çözüm sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını arzu ettiklerini bildirdi.
     Bununla birlikte çözüm sürecinin, kendilerine iyi bir şekilde anlatılmasını istediklerini dile getiren Pehlivanoğlu, şunları söyledi:
     "Bunu anlattıkları takdirde, biz camia olarak muhakkak katkımızı koyacağız. Balkan göçmenleri, savaşın ne olduğunu çok iyi bilen bir camiadır. Osmanlı-Rus Savaşından bu yana hep savaşla uğraşmışlar, sürgün edilmişlerdir. O nedenle ülkenin huzur içerisinde barış içerisinde kalmasından yanadır. Bizim için Anadolu toprakları son vatandır, başka gideceğimiz yer yok. O nedenle de sürecin içerisinde rol almak isteriz."
     Pehlivanoğlu, çözüm süreci paralelinde yeni anayasa çalışmalarına da değinerek, Balkan göçmenleri olarak mevcut Anayasanın ilk 3 maddesinin kesinlikle değişmesine karşı olduklarını belirtti.
    
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Balkan Türklerinden çözüm sürecine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER