Adana Barosu Başkanı Erbek:

Adana Barosu Başkanı Erbek: Su faturalarına Katı Atık Yönetim Sistemi Bedeli yansıtılması uygulaması hukuka aykırı


ADANA (A.A) - Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Su faturalarına Katı Atık Yönetim Sistemi Bedeli yansıtılması uygulaması hukuka aykırı dedi.
     Erbek, makamındaki açıklamasında, su faturalarına yansıtılan Katı Atık Yönetim Sistemi Bedelinin tüketicilerin tepkisine neden olduğunu kaydetti.
     Su faturalarında Çevre Temizlik Vergisinin zaten tahsil edildiğine dikkati çeken Erbek, Adana Büyükşehir Belediyesinin söz konusu uygulaması ile Çevre Temizlik Vergisi ödeyen vatandaş, bir de Katı Atık Yönetim Sistemi adı altında ek ödeme daha yapıyor ve üstelik bunu KDV ile ödüyor. Vatandaş ne yaptı ki, bunun KDVsini istiyorsunuz- Çevre Temizlik Vergisi ile alınan bir ücreti yeniden ücretlendirmeye tabi tutmak, hukuk anlayışı ile bağdaşmaz. Bunun hiçbir hukuki dayanağı yok. Belediyeler bu kararı alırken daha geniş düşünmeli, tüketicilerin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşulları da göz önüne almalı dedi.
     Belediyelerin, söz konusu bedeli alabilmesi için, katı atığın dönüşümü ile ilgili tesis kurması veya kurmak için projelerini hazırlaması gerektiğini belirten Erbek, Adanadaki merkez ilçe belediyelerinin böyle bir katı atık tesisi kurma ya da bu konuda herhangi bir proje hazırlama çalışması içinde oldukları da kamuoyuna yansımadı. Ortada böyle bir çalışma yokken faturalara böylesi bir bedel yansıtılması doğru değil. Deli Dumrul gibi köprüden geçenden de geçmeyenden de ücret alınması anlayışı artık geride kaldı diye konuştu.
     Her ev ya da iş yerinin çöpü olduğunu ve Çevre Temizlik Vergisinin de bunun için alındığını, ancak, her ev ya da iş yerinin katı atığı olmadığını ifade eden Erbek, şunları kaydetti:
     Katı atık, bir üretimin sonucudur. Örneğin, bir işletme meyve suyu üretir. Meyvenin posasından oluşan atığın bertaraf edilmesi gerekir ve bu noktada böylesi bir bedel alınabilir. Ancak evindeki olağan çöp kutusunu doldurmaktan başka bir atığı olmayan hane halkının böylesi bir ücret ödemesi yönetmelikte yok. Eğer varsa çıkıp bunu kamuoyuna açıklasınlar. Katı atık başka şey, çöp başka şey. Çöp için herkes vergi ödüyor ama katı atık için bunu herkes ödememeli.
     Belediye meclislerinin yeniden toplanıp, kararı geri almalarını beklediklerini dile getiren Erbek, Aksi takdirde, kararın iptaline yönelik olarak konuyu yargıya taşıyacağız. Vatandaşımız da demokratik yollarla belediye meclislerinin bu kararı geri alabilmesi noktasında baskı oluşturmalı ve demokratik tepki hakkını kullanmalı dedi.
    
     Muhabir: Aycan Demirel
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber Adana Barosu Başkanı Erbek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER