8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü -Samsunda Eski Sanayi Sitesindeki çıraklara aile içi şiddetin nedenleri ve sonuçları anlatıldı


SAMSUN (A.A) - Samsun Valiliği KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ile Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından, Samsun Eski Sanayi Sitesi iş yerlerindeki çıraklara, aile içi şiddetin nedenleri ve sonuçları anlatıldı.
     Samsun Büyükşehir Belediyesi Çıraklık Eğitim Merkezinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen programda, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünün görevleri anlatıldı.
     Ardından Samsun KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Talay tarafından KOZAnın faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.
     KOZA Sosyal Hizmetler Uzmanı Nalan Okçu ise çıraklara slayt eşliğinde aile içi şiddetin nedenleri ve sonuçlarını anlattı.
     Şiddetin, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümü olduğunu belirten Okçu, şunları kaydetti:
     Aile bireylerinden biri tarafından dövülüyor ya da tartaklanıyorsanız bu bir fiziksel şiddettir. Tekme, tokat, yumruklama, sopayla dövme, çimdikleme, kadının yüzüne yakıcı bir madde dökme, bedeninde sigara söndürme, kemer, sicim gibi cisimlerle dövme, gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak fiziksel şiddet örneklerinden bazıları. Silah, bıçak öldürücü aletleri kullanmak ise ölümle sonuçlanabilecek en tehlikeli şiddet durumudur. Küçümseniyor, hor görülüyorsanız bu bir duygusal şiddettir. Duygusal ve sözel istismar biçimindedir. Hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, karar vermesine izin vermemek, başka kadınla kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, eğitim hakkını engellemek, ailesi, arkadaşları, komşularıyla görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek, inançlarını, işini, maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek duygusal şiddettir.
    
     -Şiddet gören çocuk, sorunlar karşısında şiddete başvuruyor-
    
     Genel olarak bir şiddet tipinin görüldüğü ortamda diğerlerinin de ortaya çıkma olasılığının yüksek olduğuna değinen Okçu, şöyle devam etti:
     Şiddet öğrenilmiş bir davranıştır. Aile içerisinde sorun çözme yöntemi olarak şiddeti gören çocuklar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde sorunla karşılaştıklarında çözüm olarak şiddete başvurmaktadırlar. Şiddetin sebepleri nelerdir- Ailesinde şiddete tanık olmuş kişiler, çocukken kendisine şiddet uygulanmış kişiler, kişilik bozukluğu, sosyoekonomik düzey, silahlanmanın kolaylaşması, alkol ve madde kullanımı, eşler arası uyumsuzluk şiddetin nedenleri arasında. Kimler şiddet uygular- Düşük benlik saygısı, terk edilme, kayıp, bağımlı sorunlarını yaşama, inkar, yalancılık, kişilik bozukluğu, engellenmeye karşı düşük tolerans, empati yapma yeteneği zayıf, cinsiyet rolleri konusunda katı, kendisini özel olarak görmek, aşırı kıskanç kişilerde şiddet eğilimi vardır.
     Programda, aile içinde şiddet gören kişilerin şiddet önleme ve izleme merkezlerine başvuruda bulunabilecekleri kaydedildi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay - Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER