49 yıllık yoldaşını müzeye bağışladı

49 yıllık yoldaşını müzeye bağışladı -Mardinde aynı zamanda demirci ustası olan mahalli sanatçı Abdulkadir Gökbalık, 49 yıldır kullandığı kanunu Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesine bağışladı -Gökbalık: Kanunun 49 yıllık bir ge


MARDİN (A.A) - İbrahim Sincar - Mardinde aynı zamanda sıcak demir ustalığı yapan mahalli sanatçı Abdulkadir Gökbalık, 49 yıllık enstrümanını Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesine teşhir edilmek üzere bağışladı.
     Tarihi Demirciler Çarşısında 40 yıldır sanatçı titizliğiyle demir döven, aynı zamanda da usta bir kanun sanatçısı olan 54 yaşındaki Abdulkadir Gökbalık, 49 yıllık can yoldaşı kanununa veda ederek müzeye bıraktı. Kanun, restore edildikten sonra teşhir edilecek.
     8 yaşındayken tahta ve telefon kablolarından yaptığı kanunu çalarak müziğe başladığını anlatan Gökbalık, Daha okula başlamamıştım, 8 yaşlarındaydım. O zaman çalışmıyordum. Kendime eski bir tahta buldum. Ama tel yok. Ne paramız var ne pulumuz. Telefon kablolarından birkaç parça buldum. Kanunun tellerini bununla yaptım. Ufak bir tahta parçası ile de akortlarını düzenliyordum. Böyle başladım kanun çalmaya. Şimdiye kadar da çalıyorum. Yurt içinde yurt dışında bir çok yerde Mardini temsil ettik dedi.
    
     -Gençlere enstrüman tavsiyesi-
    
     Artık müziği bıraktığını, çok sevdiği enstrümanının müzede sergilenmesini istediğini, müziği de terk etmenin hüznünü yaşadığını dile getiren Gökbalık, Çünkü kimse bize sahip çıkmadı. Yurt içinde, yurt dışında ve Mardine gelen birçok misafire hitap ettik. Biz Mardinin yerlisiyiz. Mardinin kültürünü ancak biz yaşatabiliriz. Dışarıdan gelen bir sanatçı bunu yaşatamaz. Ben kanunu hibe ediyorum. İnşallah müze müdürümüz onu hak ettiği yerde sergiler. Bu da benden bir hatıra olarak kalır. Bu kanunun 49 yıllık bir geçmişi var. Birinden almıştım. Çok eski bir zamana ait, neredeyse benimle yaşıt diye konuştu.
     Abdulkadir Gökbalık, demircilik mesleğinin çok yorucu olduğunu, ayrıca sesten dolayı kulak hassasiyetini de kaybettiğini, buna rağmen akortları yapabildiğini belirterek, iki önemli sanatın bir arada yapılmasının maharet istediğini kaydetti.
     Bütün gençlere bir enstrüman çalmalarını tavsiye eden Gökbalık, gençlerin kahvehanelerde zaman geçirmesi yerine müzikle uğraşması temennisinde bulundu.
    
     -Restore edilip teşhir edilecek-
    
     Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Müdürü Gani Tarkan ise, enstrümanı müzede sergilemekten mutluluk duyacaklarını söyledi.
     Bağışlanan kanunun restore edilerek teşhir edileceğini aktaran Tarkan, Demir ustası Abdulkadir beyin müzemize bağışladığı 49 yıllık kanun güzide eserlerimizden biri oldu. 49 yıllık kanun şeklen de biraz yıpranmış. Kanun restore edilecek ve teşhir tanzime sunulacak dedi.
    
     -Türkiyede bağışlanan eserler ile oluşturulmuş ilk müze-
    
     Tarkan, müzenin 2009da açıldığını, Türkiyede bağışlanan eserler ile oluşturulmuş ilk müze olduğunu bildirdi. Müzede bulunan eserlerin yüzde 70inin vatandaşlar tarafından bağışlandığını ifade eden Tarkan, bağışların devamını beklediklerini söyledi.
     Eserlerin özel ilgi gösterilerek teşhir edildiğini de belirten Tarkan, Şu ana kadar müzemize bağışlanan eser sayısı 312 idi. Bununla 313 oldu. Müze bağışlanan eserler sayesinde ayakta kalabiliyor. Abdulkadir beye duyarlılığı için çok teşekkür ediyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber 49 yıllık yoldaşını müzeye bağışladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER