3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu

3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu -TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı: -Yapılan değişiklikle Türk Ticaret Kanunu, ana felsefesinden uzaklaştı -(Anayasa Mahkemesinin TOBBla ilgili kararı) Anayasa Mahkemesinin verdiğ


KAYSERİ (A.A) - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, Yapılan değişiklikle Türk Ticaret Kanunu ana felsefesinden uzaklaştı dedi.
     Sanlı, Kayseri Hilton Otelde düzenlenen, Sağlık Sektöründe Muhasebe, Finans, Vergi, Denetim ve Hukuk konulu 3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumunda yaptığı konuşmada, sağlık sektörünün insan hayatında vazgeçilmez olduğunu, Türkiyenin de son yıllarda yaptığı sağlık yatırımlarıyla sağlık alanında bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.
     Yeni Türk Ticaret Kanununu ile sağlık sektöründe muhasebe denetimlerinin bağımsız denetimden yoksun kaldığını savunan Sanlı, bu durumun kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
     Yeni Türk Ticaret Kanununda bazı kesimlerin itirazı üzerine değişiklikler yapıldığını hatırlatan Sanlı, şunları kaydetti:
     Yükselen itirazlardan biri olan hürriyeti bağlayan cezalar için bir düzenleme yapılmasını biz de istedik. Ancak kanunda hiç eleştirilmeyen maddeler de değiştirilebilir diye bir korkumuz vardı. Korktuğumuz başımıza geldi. Yapılan değişiklikle Türk Ticaret Kanunu, ana felsefesinden uzaklaştı. Ana felsefesinde Türkiyedeki 800 bin firmanın, KOBİler dahil denetimini ön gören bir düzenleme vardı. Bugün ise yapılan düzenlemeyle Türkiyede denetlenebilecek firma sayısı bin 600e tekabül ediyor. 10 yıllık hazırlık ve yasalaşma sürecinden geçen Türk Ticaret Kanununun ön görüsü ve ana felsefesi bin 600 firmanın denetlenmesi için miydi- Zaten bu firmaların çoğu sermaye piyasası kuruluna kayıtlıdır. Bunlar finans kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleridir, zaten bunlar denetleniyordu. Türkiyedeki işletmelerin yüzde 99,2si KOBİdir. Geldiğimiz nokta eskisinin de gerisine gitmiştir. Sermaye şirketleri, denetim dışı bırakılmıştır.
    
     -Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu-
    
     Sanlı, Kamu Gözetimi Muhasebe Denetim Standartları Kurumunun kurulduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kamu gözetim kurumları, bir dünya uygulamasıdır. Muhasebe skandallarından sonra kabul görmüştür. Amerikada başlamış, AB ülkelerinde yayılmıştır. Türkiyede bu uygulamanın gerisinde kalamazdı. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ile birbirimize rakip gibi değil, uyum içinde çalışmamız gerekiyordu. Bir eğitim programını hayata geçirmiş bulunuyorduk, bu eğitim çalışmalarının değerlendirilmesini talep ettik. Ancak ne oldu, bağımsız denetim yönetmeliği yayınlandı. TÜRMOBun görüş bildirmediğini bile söyleyenler var. Hepiniz yönetmeliği okudunuz, hiçbir yerde bizimle kurulan bir yol haritası, istişare yok. Sanki bizden bilgi alınmasının bir sakıncası var.
     Kurumla işbirliği içinde çalışmayı istediklerini ifade eden Sanlı, 84 odası, 90 bin üyesi, 17 bin stajyeri olan bir meslek kuruluşuyuz. Bizim hiç mi söyleyecek sözümüz, talep edecek bir şeyimiz yok. Sadece işbirliği istiyoruz. Son olarak derdimizi Sayın Başbakana aktarmak için 5 ulusal gazeteye konunun düzeltilmesi için ilanda bulunduk. Bundan da rahatsız oldular. Tabi ki ülkenin başbakanına gideceğiz. Başbakanımız başarılarına bir başarı daha eklemek için bu konuya duyarlılık gösterecektir. Bu meslek camiasını üzenler Allah katında günah işliyorlar, bu camianın vebali altındadırlar.
    
     -Anayasa Mahkemesinin TOBBla ilgili kararı-
    
     Anayasa Mahkemesinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) üst üste iki dönem başkan olan 8 yıl beklemeden yeniden seçilemez hükmünü iptal eden kararına da değinen Sanlı, Önümüzdeki günlerde herhalde gerekçeli karar açıklanacaktır. Bizim verdiğimiz bir demeç olmamasına rağmen TÜRMOB, isyan içerisinde gibi başlıklarla haberler çıktı. Çok net söylüyorum, Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğru, güzel bir karardır. Olması gereken buydu, desteklenmesi gereken bir karardır. Tabi ki sadece TÜRMOB için değil, bize benzer tüm kuruluşlar için bu kararın hukuki açıdan bir emsal teşkil edebileceğini düşünüyoruz şeklinde konuştu.
     Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Orhan Koç ise, sağlıktaki gelişmeler neticesinde pek çok ülke liderinin Türkiyede tedavi olmayı tercih ettiğini, sağlıkta kalitenin kamunun yanı sıra özel sektör ve üniversite hastanelerinin de işbirliğiyle mümkün olacağını kaydetti.
     AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de, Türkiyenin son yıllarda sağlık alanında hızlı bir değişim yaşadığını belirterek, Tıbbi yönde büyük gelişmeler olduğunu belirtmeliyiz. Sağlıktaki gelişim bebek ve anne ölüm hızlarıyla ele alınıyor. Anne ölüm hızı yüz binde 64 iken bugün 16,6 lara geldi diye konuştu.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber 3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER